Câteva tone de ajutoare au ajuns în nordul Fâşiei Gaza, a confirmat Oficiul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), citat de DPA. Livrările includ alimente, apă potabilă, corturi, pături, precum şi medicamente.
De asemenea, a fost livrat combustibil pentru producţia de energie electrică. S-a asigurat buna funcționare a instalaţiilor de desalinizare şi tratare a apelor uzate, precum şi a staţiilor de pompare a apei.
Astfel de infrastructuri critice au fost închise din cauza lipsei de energie electrică. Până la intrarea în vigoare a armistiţiului, săptămâna trecută, foarte puţin combustibil pentru funcţionarea generatoarelor a ajuns în acest teritoriu de coastă în mare parte închis.
Datorită transporturilor de combustibil, spitalul Al-Shifa din oraşul Gaza şi-a redeschis unitatea de dializă pentru pacienţii cu afecţiuni renale.
În ciuda apelurilor israeliene de evacuare din nordul Fâşiei Gaza, se estimează că sute de mii de oameni trăiesc încă acolo, în condiţii adesea cumplite.
Apa potabilă este furnizată oamenilor din sud prin două conducte din Israel, a precizat OCHA.
Numărul palestinienilor morţi în urma atacurilor israeliene asupra Fâşiei Gaza începând cu 7 octombrie se ridică la aproximativ 15.000, conform cifrelor Ministerului Sănătăţii condus de Hamas. Bilanțul nu poate fi confirmat din surse independente.
Se estimează că aproximativ 1,8 milioane din cei peste 2,2 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutaţi, a precizat agenţia ONU. Aproximativ 1,1 milioane de persoane au găsit refugiu în facilităţi supraaglomerate administrate de Agenţia Naţiunilor Unite de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiaţii Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA). Alte 190.000 de persoane au fost campate în şcoli, săli de festival sau centre comunitare, în timp ce celelalte au fost cazate în familii gazdă.
Conform estimărilor ONU, 46.000 de case au fost distruse şi peste 234.000 avariate, adică 60% din fondul locativ.
Preluare: Agerpres