Alimentele s-ar putea scumpi din nou din cauza războiului. Unele materii prime s-au scumpit cu peste 30% în ultimele săptămâni

Prețurile unor alimente de baza vor crește și mai mult! Avertismenul vine din partea reprezentaților industriei alimentare după ce unele materii prime s-au scumpit chiar și cu peste 30% în două săptămâni, după începutul războiului din Ucraina. Ministrul Agriculturii dă asiguri că nu există probleme de aprovizionare a populației cu produse agro-alimentare.

09 Martie 2022, 06:06 (actualizat 09 Martie 2022, 06:10) |

Prețurile cerealelor românești vândute la export prin portul Constanța au crescut continuu, după începutul războiului din Ucraina. Tona de porumb s-a scumpit cu 27%, iar cea de grâu cu 22%. Cele mai mari scumpiri au fost la semințele de floarea-soarelui, cu aproape 35%, conform statisticilor din piață.

Din păcate aceste creșteri de preț vor fi translatate de către procesatori într-o mare măsură către rafturile magazinelor și asta va înseamnă costuri mai mari în coșul de cumpărături al românilor, a precizat Gabriel Razi, analist al pieţei agricole.

Pe piața internațională se găsesc mai puține cereale după ce marii exportatori, Federația Rusă și Ucraina au început războiul, iar porturile ucrainiene de la Marea Neagră au fost închise. Așa că brusc a crescut cererea pentru cerealele din România și Bulgaria.

Marea Neagră a rămas cu o lipsă de portofoiu de onorat contracte de export de circa 12-14 milioane de tone grâu şi cam 16-18 milioane tone de porumb. Acestă presiune foarte mare a condus la preţuri mari. Preţurile astea mari s-au propagat în România, cu toate implicaţiile (…) în preţul făinii şi mai departe în preţul produselor de panificaţie, a explicat Viorel Marin, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie.

Reprezentații industriei alimentare anunță că prețurile unor produse de bază vor crește din cauza scumpirii materiilor prime.

Eu cred că un 20-25% (…) va fi la uleiul de floarea-soarelui. Și cred că, în continuare, prețul la panificație va crește cu 10-15%. Și carnea de pasăre. Sunt principalele creșteri, sau mai mari, a spus Dragoș Frumosu, preşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Nu există niciun risc să nu putem aproviziona populația. Evident că, pe măsură ce lucruile evoluează sau involează, necesită măsuri dedicate pentru a asigura populația României că are la dispoziție hrană și produse agro-alimentare, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Scumpirile anunțate vin în contextul în care prețurile unor produse de bază au crescut puternic în ultimul an.

Pentru moment, autoritățile au anunțat că România nu interzice exportul de cereale așa cum procedează alte state europene precum Ungaria. Măsura a fost cerută de unii reprezentați ai sectorului agro-alimentar pentru a elimina orice risc în ceea ce privește necesarul intern.

Source

Distribuie știrea