Alina Gorghiu, la TVR Info, despre cum ar trebui abordată problema drogurilor: Va trebui să discutăm cu tinerii, să punem la masă specialiști, să facă autoritățile statului un desant în toate școlile din România

Ministrul Justiției a vorbit joi seara, la Tema Zilei, despre cum ar trebui abordată problema drogurilor, după tragedia de la 2 Mai: „Va trebui să discutăm cu tinerii, să punem la masă specialiști, să-i aducem pe cei de la DIICOT, de la Agenția Națională Antidrog, reprezentanții elevilor, studenților, și să facă autoritățile statului un desant în toate școlile din România”.

24 August 2023, 21:39 (actualizat 24 August 2023, 22:20) Știrile TVR |

Problema consumului de droguri ar avea două dimensiuni, în opinia ministrului Justiției:

Alina Gorghiu, ministrul Justiției: Principala dimensiune este prevenția, mai ales tinerii sunt cei care consuma alarmant cannabis, peste 1 milion de tineri îl consumă. Va trebui să discutăm cu ei, să punem la masă specialiști, să-i aducem pe cei de la DIICOT, de la Agenția Națională Antidrog, reprezentanții elevilor, studenților, și să facă autoritățile statului un desant în toate școlile din România. Mâine vom încerca o discuție în Mioveni, Argeș, să le spunem tinerilor care sunt informațiile corecte, cum pot evita să ajungă în penitenciar, de ce trebuie să facă față împreună cu noi presiunii sociale din mediul școlar la care sunt supuși, cum pot evita un anturaj periculos.

Iar a doua latură a abordării ar fi această dimensiune care presupune controlul și sancționarea. Aici Poliția are un rol foarte important și lucrăm și noi cu structura DIICOT, parchetul competent pe genul acesta de infracțiuni.

Alina Gorghiu a ridicat problema deficitului de personal în Justiție, care afectează și genul acesta de infracțiuni: La acest moment DIICOT are în cercetare aproape 18.000 de dosare pe tot spectrul droguri. Din acestea, de la începutul anului până acum s-au înregistrat 6.000 de dosare noi și s-au dat soluții în 4.700. Doar 14 procurori sunt în structura centrală a DIICOT care se ocupă exclusiv de capitolul droguri. Bun, ei sunt ajutați de procurori de la nivelul structurilor teritoriale. Deci avem un personal foarte redus, care este dedicat, concentrat, exclusiv pe această tematică.

În opinia ministrului Justiției, în România, autoritatile ar trebui să se concentreze pe dosarele mari de trafic de dorguri, nu pe cele mici.

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea