Ambasada SUA de la Moscova şi-a suspendat majoritatea serviciilor consulare, ca urmare a sancţiunilor

Ambasada SUA – sigla / FOTO: SIMION MECHNO, AGERPRES/ FOTO, foto.agerpres.ro

„Ambasada de la Moscova nu va mai furniza servicii notariale de rutină, certificate consulare de naştere în străinătate şi nici înnoiri de paşapoarte”, informează ea pe site-ul său.

Cauza o constituie interzicerea de către guvernul rus ca reprezentanţele diplomatice americane din Rusia să angajeze cetăţeni ne-americani, ceea ce a obligat ambasada să se separe de întregul său personal local, reducându-şi „forţa de lucru cu 75%”.

Din acelaşi motiv, serviciile consulare americane nu vor elibera aproape nicio viză, excepţii fiind menţinute pentru diplomaţi şi în cazul vizelor de imigrare „pentru urgenţe de viaţă sau de moarte”.

Relaţiile ruso-americane nu au încetat să se degradeze pe fondul acuzaţiilor Washingtonului privind amestecul Moscovei în alegerile prezidenţiale americane din 2020, în acţiuni de spionaj şi atacuri cibernetice.

Administraţia lui Joe Biden a ordonat în aprilie noi sancţiuni împotriva unor entităţi cu legături cu Rusia, expulzarea a zece diplomaţi ruşi şi o interdicţie pentru băncile americane să cumpere direct datorie emisă de Rusia.

Moscova a replicat expulzând zece diplomaţi americani, interzicând unor înalţi responsabili americani intrarea pe teritoriul său şi reprezentanţilor americane să angajeze cetăţeni străini.

În pofida acestui schimb de măsuri punitive, cele două capitale discută despre un eventual summit între Joe Biden şi Vladimir Putin într-o ţară terţă, în iunie 2021.

Source

Distribuie știrea