Ambasada Ucrainei reacționează după remarcile fostului ministru Andrei Marga, care a spus că “Ucraina trebuie să cedeze teritorii”: Asemenea declarații sunt inacceptabile în nicio circumstanță

Ambasada Ucrainei a reacționat după declarațiile de ieri, de la Alba Iulia, ale lui Andrei Marga, fost ministru de Externe și al Educației, care a spus că Ucraina trebuie să cedeze teritorii atât Rusiei, cât și României, Ungariei și Poloniei. Știre în curs de actualizare.

18 Septembrie 2022, 11:20 (actualizat 18 Septembrie 2022, 11:43) Știrile TVR |

Andrei Marga, la evenimentul de la Alba Iulia

”Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european și democratic face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securității și stabilității pe continent. Asemenea declarații sunt inacceptabile în nicio circumstanță. Acestea reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina își apără eroic independența sa și securitatea întregii Europe”, arată ambasada într-un comunicat, citat de G4media.

Andrei Marga declarase pe 14 septembrie că “Ucraina  este în frontiere nefirești” și că “trebuie să cedeze teritorii Ungariei, Poloniei, României și Rusiei”, în timp ce se afla la un târg de carte de la Alba Iulia, unde își lansase cartea “Soarta democrației”, potrivit Digi24.ro

Înregistrarea evenimentului de la Alba Iulia:

“Suntem într-o situație absolut specială și o spun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbasul și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări. Ne cramponăm, asta e, va fi conflict. Să fim foarte limpezi – cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America, și cu Rusia, și cu Germania, și cu Ucraina și cu China situația și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a spus Andrei Marga, răspunzând unei întrebări pe tema războiului din Ucraina.

”Declaraţiile recente ale d-lui Andrei Marga despre posibila soartă a Ucrainei sunt lamentabile şi scandaloase. Chiar nu ne mai putem imagina Europa ca pe un tort teritorial pe care şi-l împart, cu preţul unor războaie sălbatice, diverşi dictatori descreieraţi. Domnule Marga, încercaţi să trăiţi în secolul 21 şi respectaţi, măcar prin tăcere, efortul generaţiilor post-belice şi post-comuniste de a construi un proiect european definit prin pace şi democraţie”, a scris și fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, pe Facebook. “Domnule Marga, încercați să trăiți în secolul 21 și respectați, măcar prin tăcere, efortul generațiilor post-belice și post-comuniste de a construi un proiect european definit prin pace și democrație”.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source