Ambasadoarea SUA la ONU: Sute de mii de ucraineni au fost strămutaţi cu forţa în Rusia, uneori în zone foarte îndepărtate

Ucraina. Refugiati / FOTO: Shutterstock

Jurnalişti şi organizaţii de apărare a drepturilor omului au documentat aceste strămutări de la declanşarea războiului, cu civili forţaţi să traverseze frontiera spre Rusia şi alţii spre zone din Ucraina ocupate de armata rusă.

Ambasadoarea Linda Thomas-Greenfield a declarat pentru postul de radio american NPR că scara acestor strămutări este uriaşă şi vastă, unii oameni fiind duşi la graniţa Rusiei cu Coreea de Nord.

“Avem dovada că ruşii au strămutat sute de mii de cetăţeni ucraineni, inclusiv copii”, a spus ambasadoarea Linda Thomas-Greenfield pentru NPR.

Aceşti oameni “sunt interogaţi, sunt în detenţie, sunt deportaţi. Unii sunt trimişi în zone extrem de îndepărtate din estul Rusiei, lângă frontiera cu Coreea de Nord şi ei sunt trimişi acolo pentru că aceasta este o încercare a ruşilor de a suprima rezistenţa”, a spus ambasadoarea.

Ea le-a cerut ONU şi organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului să asigure acces la tabere unde sunt ţinuţi ucrainenii strămutaţi.

Moscova a declarat că ucrainenii care sosesc în Rusia sunt refugiaţi şi sunt îngrijiţi de statul rus.

Source