Ambasadorul Ucrainei în Japonia: Probabilitatea de război extins cu Rusia este redusă, dar pot exista conflicte locale

Ucraina este decisă să caute o soluţie diplomatică la tensiunile actuale cu Rusia, a declarat miercuri ambasadorul său în Japonia, Serghei Korsunski, potrivit căruia există o probabilitate redusă de război extins, însă s-ar putea ajunge la conflicte la scară mai mică, transmite Reuters.

26 Ianuarie 2022, 10:29 (actualizat 26 Ianuarie 2022, 10:36) |

Ucraina Harta

Korsunski a prevenit că un atac împotriva unei ţări în care se află 15 reactoare nucleare ar produce un impact regional devastator asupra Europei.

‘Cred că este foarte, foarte, foarte dificil să ne aşteptăm la un război pe scară largă, dar putem asista la un conflict mai localizat’, a afirmat ambasadorul Korsunski într-o conferinţă de presă la Tokyo.

‘Dacă vom ajunge la termeni militari, permiteţi-mi să vă spun că suntem foarte pregătiţi, armata noastră este foarte bine pregătită’, a adăugat el.

Rusia a masat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, iar statele occidentale se tem că Moscova plănuieşte un nou atac împotriva ţării pe care a invadat-o în 2014 pentru a anexa peninsula Crimeea.

Preşedintele american Joe Biden a afirmat marţi că va lua în calcul impunerea de sancţiuni care să-l vizeze personal pe omologul său Vladimir Putin dacă Rusia va invada Ucraina, în contextul în care liderii occidentali au intensificat pregătirile militare şi au făcut planuri pentru a proteja Europa de un potenţial şoc în aprovizionarea cu energie.

Dacă se va ajunge la război, va fi primul din toată istoria omenirii împotriva unei ţări care are pe teritoriul său 15 reactoare nucleare, care are 30.000 km de conducte de gaz şi petrol, plin cu gaz şi petrol‘, a subliniat diplomatul ucrainean.

Dacă toată această infrastructură este distrusă, nu va mai există Ucraina. Dar aceasta este numai o consecinţă. Nu va mai exista Europa centrală şi, probabil, Europa Occidentală ar fi de asemenea afectată‘, a continuat el.

Accidentul produs în 1986 la centrala nucleară de la Cernobîl, pe teritoriul actualei Ucraine, a aruncat în atmosferă tone de reziduuri nucleare, împrăştiind radioactivitate pe mari părţi din continent şi cauzând o incidenţă crescută a cancerelor în zonele mai apropiate.

Source

Distribuie știrea