O zi ne mai desparte de primele alegeri din an! Toți românii cu drept de vot sunt așteptați să aleagă cine să reprezinte interesele țării în Parlamentul European, dar și pe cei care să administreze localitatea în care trăim. Aproape 100 de milioane de buletine de vot urmează să ajungă în toate secțiile pe parcusul zilei de mâine. De vineri, în instituțiile de învățământ și în spațiile în care vor fi secții de vot, se amenajează urnele și cabinele.
În Buzău, imediat ce s-au încheiat orele, în școlile în care vor fi secții de votare au început forfota. Fiecare a știut din timp ce are de făcut. Au fost scoase băncile și curățate sălile de clasa, iar la întrarea în secția de vot au fost afișate cele 5 buletine de vot anulate. Mâine va fi o zi mai grea pentru că vin să se instaleze membrii birourilor electorale din fiecare secție.
Prefectul a predat Biroului Electoral Județean toate materialele necesare: liste electorale, buletine de vot , ștampile cu mențiunea votat, ștampile de control, tușiere și tuș.
Materialele necesare votului pentru toate cele 80 de secții din municipiul Buzău au fost depozitate în sala de sport a Colegiului Național Pedagogic.
Toate materialele destinate alegerilor sunt păzite 24 de ore din 24 de reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție.
Prezenţa la urne, afișată în timp real pe site-ul AEP. BEC prezintă din 3 în 3 ore informaţii sintetice
Biroul Electoral Central va prezenta duminică, în ziua alegerilor europarlamentare şi locale, din trei în trei ore, informaţii sintetice privind prezenţa cetăţenilor români la urne.
În aceste zile se muncește la foc continuu pentru amenajarea secțiile de votare. Se instalează urnele și cabinele de vot, iar la intrarea în instituții sunt montate indicatoarele cu secțiile la care cetățenii sunt arondați.
100 de milioane de buletinele de vot au fost distribuite în toată țara, împreună cu celelalte materiale necesare în ziua alegerilor.
Alegeri locale 2024. Sunt pregătite aproape 19.000 de secţii de votare în toată țara. Nu se votează în străinătate
Românii cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi desemna reprezentanţii în administraţie locală, fiind organizate aproape 19.000 de secţii în toată ţara.
Preşedinţii secţiilor de votare au fost instruiţi de reprezentanții Birourilor Electorale Judeţeane şi de reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale pentru că aceștia să se familiarizeze cu întregul preces electoral.
Anul acesta alegătorii vor putea lua în cabină și o tușieră, în cazul în care nu se vede bine ștampila de vot.
Vor fi folosite mai multe aplicaţii informatice, printre care, cea de monitorizare a prezenţei la vot şi o altă de prevenire a votului ilegal.
Din momentul închiderii urnelor, începe partea cea mai dificilă a procesului electoral: numărarea voturilor, consemnarea rezultatelor în procesele verbale, urmate de o serie de operațiuni tehnice care trebuie desfășurate fără erori. Și pentru acest moment se fac pregătiri.
Toni Greblă, preşedinte AEP: Tableta pe care au fost înscriși toți electorii devine camera de filmat. Este așezată de președinte într un loc stabil, unde poate să filmeze toată operațiunea de filmare a voturilor, iar odată filmarea începută, ea se termină doar după consemnarea și transmiterea rezultatelor numărătorii.
Toate cele 18955 de secții de votare sunt dotate cu camere de supraveghere, așa încât orice incident sau suspiciune să poată fi probate.