• Sun. Oct 24th, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Amenzi și somații pentru proprietarii terenurilor pline cu ambrozie

Sep 15, 2021

Aproape 400 de amenzi și peste 300 de somații au primit din partea celor șase primării de sector din Capitală proprietarii terenurilor pline cu ambrozie. O plantă extrem de alergenă care acum este în plin proces de înflorire. Primăria Sectorului 5 este singura care a notificat și câteva instituții care au ignorat obligațiile legale.

15 Septembrie 2021, 15:03 (actualizat 15 Septembrie 2021, 15:07) |

Un teren din centrul capitalei este plin de ambrozie iar efectele plantei otrăvitoare se simt și la kilometri distanță. Primăriile de sector au dat în acest an proprietarilor de terenuri prin și pe picior greșit peste 400 de amenzi și au trimis peste 330 de somații. Fruntaș este sectorul 1 care a dat 285 de amenzi în valoare de peste 240.000 de lei.

La polul opus se află sectorul 4 care deși spune că a identificat 57 de terenuri, a trimis doar 2 somații. Primăria Sectorului 5 este singura care a notificat și câteva instituții care detin terenuri pline cu ambrozie. Printre acestea se numără: Termoenergetica, Administrația Fondului Imobiliar, Patriarhia Română, Electrocentrale București, MAPN dar și ALPAB din subordinea Primăriei Capitalei.

Conform legii proprietarii care nu-și îngrijesc terenurile pot primi până la 5.000 de lei amendă. Suma ajunge până la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Este foarte greu să eradicăm ambrozia pentru că este o iarbă extrem de adaptabilă, rezistă foarte bine la seceta și trebuie făcute săpături, arături adânci în zona respectivă, pentru a scoate rădăcinile și tot timpul trebuie să stai să o extragi de acolo.

Potrivit Ministerului Sănătății , din populația activă a României, peste 482.000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *