„Amiază împotriva lui Putin”. Cozi la ambasadele Rusiei, drept răspuns la apelul de a protesta față de realegerea liderului de la Kremlin. Reprezentarea lui Putin, arsă la Praga

Rușii care trăiesc în străinătate sunt solidari cu cei rămași acasă. Au dat curs apelului făcut de Iulia Navalnaia și au luat cu asalt ambasadele din țările în care se află. Au votat așa cum le-a cerut văduva lui Navalnîi.

Cu lacrimi în ochi, Iulia Navalnaia i-a aplaudat pe cei veniți într-un număr atât de mare la ambasada Rusiei din Berlin.

Un moment emoționant pentru văduva lui Aleksei, care le-a cerut rușilor să iasă la prânz în număr cât mai mare, ca să demonstreze că nu îl mai vor pe Putin.

Oana Dobrescu, corespondent TVR în Spania: „În Madrid, sute de ruși stau la rând pentru a putea vota la sediul ambasadei. Unii dintre ei, după ce stau la rând, traversează pentru a participa la protestul organizat față de regimul lui Putin.”

„Știm deja rezultatele, știm că Putin va ‘câștiga’ cu 85%. (…) Acum în Rusia e dictatură, oamenii nu pot spune ce vor, nu pot fi împotriva regimului, împotriva lui Putin.”

„Totul e o minciună, dacă vrei să știi adevărul, ce se întâmplă, te uiți la oamenii care stau la rând ca să protesteze, anulând votul sau distrugând hârtiile.”

Cei care îl votează pe Putin nu vor asta întotdeauna, ori îi obligă de la locul de muncă, ori le este frică.

La Praga a fost organizat și un mic protest, în timpul căruia a fost ars capul lui Putin.

Sunt informații că la ambasada din Cehia, din 1.310 alegători, doar 4% au votat pentru Putin. 24% fie au distrus buletinul de vot, fie l-au anulat.

A fost coadă la prânz și la Ambasada Rusiei din București.

„Nu credem că se va schimba ceva, dar măcar să arătăm că… atât putem face.”

„Sunt în total dezacord cu guvernul rus şi putem protesta alături de cei din Rusia.”

„Sunt aici de la 12.00 ca să arăt că vreau schimbări în ţara mea.”

La Chișinău, la ambasada Rusiei, singura secție de vot de pe teritoriul Republicii Moldova, un bărbat a aruncat peste gardul misiunii diplomatice două recipiente cu substanțe inflamabile.

Nimeni nu a fost rănit, iar autorul a fost prins imediat.

Între timp, în fața ambasadei se strânseseră mai multe persoane care au scandat lozinci împotriva lui Vladimir Putin.

Oamenii au venit de la primele ore să voteze și, sub pretextul unui exit poll, erau întrebați direct cu cine au votat.

„Am venit aici să arăt că sunt împotriva lui Putin şi împotriva războiului cu Ucraina.”

„Amiaza împotriva lui Putin” a strâns zeci de mii de ruși la toate ambasadele din lume, începând cu Europa și terminând cu Asia.

Distribuie știrea