Viticultorii din Vâlcea au de ce să fie mulțumiți anul acesta. Recolta de struguri a fost bună la toate soiurile, astfel că și vinul va fi pe măsură. Nu doar cantitatea a fost mulțumitoare, ci și calitatea, spun producătorii din Drăgășani. România are o suprafață mare de viță de vie cultivată și se află pe locul 6 în Europa din acest punct de vedere. Dar deocamdată nu exportăm atât de mult pe cât ne-am dori. Tot importurile sunt mai mari.
În zona de nord a Olteniei nu a fost secetă, iar căldura din această toamnă a fost benefică strugurilor. Le-a dat aromă și dulceață, spun oenologii din Vâlcea.
Și cercetătorii locali au avut un an productiv. Au omologat încă un soi de struguri pentru vinul alb și așteaptă omologarea a încă trei.
Industria vinului e în ascensiune și în Moldova, spun specialiștii. În aceste zile au dedicat băuturii și un festival – „Hai cu pluta” – unde a fost o selecție vastă de vinuri autohtone și internaționale, fiecare cu povestea și caracteristicile lui.
Peste 1.000 de persoane au mers la festival să deguste vinurile.
Piața vinului din România a fost estimată la 2,3 miliarde de lei în 2022. Exporturile de vin au crescut constant în ultimii ani, dar în continuare sunt mai mici decât importurile.
Sunt 8 regiuni viticole în România, cu aproape 40 de podgorii.
Italia, Spania și Franța sunt cei mai mari producători de vinuri din lume.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă