An greu pentru apicultori. Seceta a distrus florile, iar albinele nu mai au ce culege nici măcar pentru hrana lor. Culesul teiului şi cel de floarea soarelui s-au terminat foarte repede, în doar câteva zile, astfel încât producţia de miere va fi la jumătate faţă de alţi ani, spun apicultorii.
Ion Câmpeanu are peste 30 de stupi de albine în localitatea Nadăș, din județul Timiş. De 12 ani bărbatul se ocupă cu apicultura şi spune că an mai rău ca acesta nu a trăit. Seceta şi căldura excesivă au distrus florile, iar albinele nu mai au de unde culege polen.
Pagubele produse de secetă urmează să fie evaluate în toamnă. Dar apicultorii estimează de pe acum jumătate din producţia de miere e compromisă.
Albinele nu o duc mai bine nici în alte regiuni din ţară. De 45 de ani Mihăilă Prahovean se ocupă cu creșterea albinelor. Şi pentru el este un an greu, nemaiîntâlnit. Aflat la „cules”, cu stupii, în insula mare a Brăilei, apicultorul spune că după 8 zile albinele nu mai găsesc polen.
Asta înseamnă că apicultorii trebuie să hrănească albinele cu siropuri până în primăvară. Iar unele nu vor supravieţui.
Noul ministru al Agriculturii promite că va merge pe teren pentru a sta de vorbă cu fermierii şi a vedea exact care sunt efectele secetei.
De altfel, imediat după depunerea jurământului în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, Petre Daea a transmis pe Facebook un mesaj pentru producătorii din domeniul agroalimenetar, pe care i-a numit făuritorii de hrană.