ANAF a colectat peste planul stabilit. Creșterea taxelor se vede în încasări

Creșterea unor taxe și eliminarea de facilitați fiscale, decise anul trecut, încep să se vadă în încasările de la buget. Statul a colectat, în primele trei luni, peste 100 de miliarde de lei, mai mult decât ținta stabilită. Ministrul Finanțelor e optimist şi spune că, în primul trimestru, ne vom încadra în ținta de deficit de 2,5% din PIB. Reprezentații mediului de afaceri se tem însă că autoritățile de control vor face excese pentru a strânge și mai mulți bani.

În primul trimestru, ANAF a colectat peste 97 de miliarde de lei, cu 2,3 miliarde mai mult decât era prevăzut în planul de încasări stabilit de Ministerul Finanțelor. Autoritatea Vamală a strâns însă doar 4,79 de miliarde de lei, cu 282 de milioane mai puțin decât obiectivul, conform unor surse oficiale.

Ministrul spune că rezultatele obținute de Fisc sunt consecința măsurilor adoptate de Guvern la sfârșitul anului trecut.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: Trimestrul întâi, respectiv cele 99 de miliarde de lei pe care le aveam de făcut cu ANAF-ul sunt realizate. O să vedeți la sfârșitul trimestrului întâi că avem realizarea peste plan, ceea ce e un semnal bun. Analiza de la sfârșitul trimestrului întâi poate să ne ducă fie la neadoptarea niciunei măsuri sau pot fi în discuție măsuri de ajustare, dar la momentul potrivit.

În primele două luni ale anului, deficitul bugetar a urcat la 1,67% din PIB, adică aproape 29 de miliarde de lei, dar ministrul crede că pe ansamblul trimestrului vom fi sub ținta de 2,5%.

Consultanții fiscali sunt mai reținuți.

Adrian Bența, analist economic: Se văd efectele majorărilor de taxe din sectorul IT, din construcţii şi din agricultură, unde s-a introdus contribuţia la sănătate. Dar este doar un prim trimestru. Trebuie să se concretizeze încasările din trimestrul al doilea, al treilea, ca să vedem dacă într-adevăr măsurile de majorare a taxelor de anul trecut au efectul dorit şi se reduce deficitul acesta bugetar care e foarte mare.

Reprezentații mediului de afaceri se tem că, odată cu intenția de a crește și mai mult încasările, va apărea riscul unor excese ale instituțiilor de control.

Cristian Erbașu, președinte Federația Patronatelor Societăților din Construcții: Companii care deja dau impozite destul de mari să vii să le mai controlezi încă o dată pentru a lua mai mult, să găsești niște greșeli mărunte pentru a lua în plus. În schimb la alte companii care aproape nu plătesc deloc sau declară pierderi să nu le faci controale sau dacă le faci să spui că nu ai ce măsuri să iei împotriva lor cred că este total neproductiv.

Guvernul vrea ca la finalul anului deficitul bugetar să fie de 5% din PIB, dar Comisia Europeană crede că va fi mult mai mare, de 7%.

Distribuie știrea