Analiză The Conversation: Cât de greu e să fii femeie în Africa de Sud

Violența, accesul precar la sistemul sanitar, dificultățile de pe piața muncii sunt doar câteva dintre barierele puse în calea femeilor din Africa de Sud. Provocările lor sunt din nou pe tapet cu ocazia sărbătorii Zilei Femeii, pe 9 august. În 9 august 1956 femeile au mărșăluit la sediul guvernului din Pretoria, pentru a protesta împotriva legislației care viza întărirea controlului guvernului de apartheid asupra mișcării femeilor de culoare în zonele urbane, relatează The Conversation.

10 August 2023, 15:19 (actualizat 10 August 2023, 15:26) Știrile TVR |

Violența împotriva femeilor și violul reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale femeilor din Africa de Sud

Violența împotriva femeilor și violul reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale femeilor din Africa de Sud. Numai în primul trimestru al anului 2022, au fost raportate 10.818 cazuri de viol. Amanda Gouws, președinte al Inițiativei de cercetare din Africa de Sud în politica de gen, spune că la mijloc este un fel violență ontologică, ce presupune sentimentul bărbaților că au drepturi asupra corpurilor femeilor.

O altă dificultate majoră a africancelor este generată de incapacitatea de a accesa credite. Economista Tinuade Adekunbi Ojo a explicat că femeile din Africa de Sud ar putea avea un cont bancar, dar nu pot accesa orice produs sau serviciu financiar. Femeile antreprenoare sunt deseori forțate să se asocieze cu un bărbat pentru a putea să se ocupe de latura financiară.

Posibilitățile de a avea grijă de propria sănătate sunt limitate în Africa de Sud. Peste două treimi dintre femeile tinere sunt supraponderale sau obeze. Iar asta le predispune la boli, precum diabetul și hipertensiunea arterială. Alessandra Prioreschi, care studiază sănătatea și activitatea fizică, spune că fetele și femeile ajung obeze ca urmare a lipsei exercițiilor fizice și a consumului de alimente procesate și bogate în calorii, dar și din cauză că mânâncă mult zahăr. Studiul ei a constatat că există multe bariere în calea alimentației sănătoase, printre care costul ridicat și accesul limitat la opțiunile alimentare sănătoase. Ea susține că factorii de decizie politică trebuie să ofere femeilor acces la spații sigure pentru a face exerciții fizice, să facă alimente mai sănătoase la prețuri accesibile și să controleze oferta excesivă de opțiuni nesănătoase.

Sărăcia este o realitate cu care se confruntă mulți dintre pensionarii din Africa de Sud, iar numărul pensionarilor expuși riscului crește. Există de trei ori mai multe șanse ca un bătrân din Africa de Sud să fie sărac decât la orice altă grupă de vârstă. Expertul în planificare financiară Bomikazi Zeka a dezvăluit că femeile pensionare au fost deosebit de dezavantajate din cauza inegalității economice pe care au experimentat-o înainte de pensionare. Femeile constituiau cel mai mare grup de angajați prost plătiți, se confruntau cu oportunități inegale pe piața muncii și aveau toată responsabilitatea de îngrijire a familiei.

Dintre toate femeile care lucrează din Africa de Sud, aproximativ 12% sunt lucrătoare în casele oamenilor. Cercetătoarea în domeniul sănătății publice Catherine Pereira-Kotze a explicat că deseori ele depind de bunăvoința angajatorului lor pentru a obține protecție, cum ar fi indemnizația de maternitate și concediul.

Sursa: The Conversation

Un articol de Arina Delcea

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea