Angajații cu copii de până la 8 ani ar putea cere formule flexibile de lucru. Codul Muncii trebuie schimbat până la 1 august, astfel încât să cuprindă două noi directive europene

România trebuie să-și schimbe Codul Muncii astfel încît să se alinieze directivelor europene. Angajatorii ar putea fi obligați să reducă perioada de probă a salariaților. În plus, modificările ar trebui să aducă un echilibru între viața profesională și cea privată. Ministrul Muncii anunță că proiectul va fi depus zilele acestea în Parlament, pentru dezbateri.

06 Iunie 2022, 14:06 (actualizat 06 Iunie 2022, 15:24) Știrile TVR |

România trebuie să modifice Codul Muncii până la 1 august, altfel riscă o procedură de infringement din partea Comisiei Europene.

MARIUS BUDĂI, ministrul Muncii: Este vorba, de fapt, de transpunerea a două directive extrem de importante pentru România. Una dintre ele are drept scop protejarea drepturilor lucrătorilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Și a doua este asigurarea unui echilibru între viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor. Și posibilitatea de a-ţi lua chiar un liber plătit atunci când ai o problemă de familie.

DUMITRU COSTIN, președinte BNS: Această directivă mai aduce ceva nou pentru părinți. Lucrătorii cu copiii cu o vârstă de până la 8 ani pot cere formule flexibile de lucru.

O altă prevedere a directivei europene ar putea modifica perioada de probă a angajaților. Mai exact, salariații care sunt trecuți pe o altă funcție și revin apoi pe postul inițial să nu mai fie nevoiți să suporte o nouă perioadă de probă.

FLORIN JIANU, președintele Consiliului Național al IMM-urilor: Nu este normal să modificăm acest lucru, pentru că acea perioadă de probă se referă la funcţia în sine. Dacă există un comportament neadecvat, el trebuie sancţionat.

Liderii opoziției din parlament susțin că nu există timpul necesar pentru ca aceste directive să fie transpuse în legislația României până la 1 august.

CRISTIAN SEIDLER, deputat USR: Transpunerea directivelor în legislația națională ar trebui să se facă până la termenul limită, și nu după aceea. Categoric vom vota pentru această directivă, dar vrem să vedem mai întâi textul, pentru că ne-am obișnuit din partea PSD ca, pe necesitatea de a implementa directive, să introducă în legislație tot felul de șopârle.

Ministrul Muncii anunță că în această săptămână va depune în Parlament proiectul de act normativ.

Source

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Am detectat AdBlocker!

Am detectat că utilizați extensii pentru a bloca anunțuri. Vă rugăm să ne sprijiniți dezactivând acest dispozitiv de blocare a reclamelor.