De unde veniți și unde mergeți? Cât de des faceți acest drum? Care este scopul deplasării? Sunt câteva din întrebările la care au răspuns șoferii care au tranzitat drumurile naționale din țară. Aceștia au fost opriți în trafic de polițiști, iar angajații regionalelor de drumuri au încercat să completeze chestionarele. Sunt anchete de circulație ce se desfășoară până la sfârșitul lui octombrie, pe întreaga rețea de drumuri naționale.
Pe DN2, supranumit „drumul morții”, din cauza numărului mare de accidente, mai mulți șoferi au fost opriți ca să răspundă unor întrebări puse de recenzori.
“Facem o anchetă, se numește „anchetă origine-destinație” și trebuie să ne dați niște detalii. De unde ați plecat? (Răspuns: Tâmboiești”.
Dacă unii dintre șoferi au refuzat să răspundă la întrebările din chestionar și au plecat, alții au stat de vorbă și chiar și-au arătat indignarea față de modul în care sunt configurate drumurile, la noi.
“Ştiţi drumul spre Sineşti, Moviliţa? Acolo se face un „stau” (n.red.- „coadă”) de mare frumuseţea. E drum european, nu e posibil să pui aşa ceva”
„Aveţi nişte doleanţe, le ţineţi în altă parte, mergeţi în altă parte”.
„Nu în altă parte! Dumneavoastră sunteți plătiți din banii noștri. Sunteți plătiți din banii noştri publici!”
„Multe întrebări nu au fost. Mi se pare ok. Vin din Marea Britanie și România e cam jos față de Marea Britanie”.
“Cum vi se pare drumul acesta, E85? Foarte prost, foarte aglomerat, riscant, periculos. Suntem singură țară din Europa care avem o bandă jumate pe sens”.
În paralel, se face recensământul autovehiculelor. Toate mașinile care tranzitează Drumul Național 2 în intervalul orar în care se realizează ancheta au fost numărate. De la începutul anului, 11 persoane au murit pe DN2, în accidente rutiere.
Mirela Copariu, purtător de cuvânt DRDP Buzău: Ancheta de circulație origine-destinație se desfășoară pe întreaga rețea de drumuri naționale. Acest studiu constituie baza de date statistice pentru determinarea curenților de trafic, în scopul orientării investițiilor.
Anchete de circulație au fost făcute și în rândul șoferilor care au circulat pe Drumul Național 74. Șoseaua leagă municipiul Alba Iulia de orașul Brad din Hunedoara.
Ing. Liviu Hondola, director Secția Județeană de Drumuri Naționale Alba: Fiecare agent are o fișă care trebuie completată cu întrebările standard.
Anchetele de circulație pe drumurile naționale se fac o dată la 5 ani. Pentru validarea demersului, este necesar ca minimum 40% dintre șoferi să răspundă la chestionare.