Angel Tîlvăr: Armata e în plin proces de modernizare și a atins deja, „în multe dimensiuni”, standardele NATO

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat miercuri că Armata se află în plin proces de modernizare şi transfomare şi a atins deja, „în multe dimensiuni”, standardele NATO.

25 Octombrie 2023, 10:02 (actualizat 25 Octombrie 2023, 10:05) Știrile TVR |

Angel Tîlvăr / FOTO: facebook/Angel Tîlvăr

„În acest moment, Armata se află în plin proces de modernizare şi transformare reuşind să atingă deja, în multe dimensiuni, standardele NATO. Asigurarea unui buget de 2% din PIB începând cu 2017 şi mărirea la 2,5% din PIB în acest an au permis demararea unor programe ambiţioase de dotare cu tehnică şi echipamente de ultimă generaţie”, a afirmat Tîlvăr, într-un mesaj transmis de Ziua Armatei României.

Acesta a menţionat şi eforturile care se fac pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale personalului din MApN.

„Armata asigură, prin oamenii care îi îmbracă uniforma cu onoare, mândrie, patriotism şi simţ al datoriei, securitatea şi apărarea noastră, a tuturor, şi este garantul unei vieţi trăite în pace şi libertate”, a spus ministrul Apărării.

El a amintit, în acest moment aniversar, de jertfa eroilor români.

„Cinstim, de Ziua Armatei României, jertfa celor care au luptat şi au căzut la datorie pentru eliberarea ţării în Al Doilea Război Mondial şi aducem un omagiu eroilor români care şi-au dat viaţa în teatrele de operaţii, dar şi veteranilor de război, militarilor activi, în rezervă sau în retragere şi personalului civil”, a afirmat ministrul.

În context, Angel Tîlvăr a vorbit despre situaţia de securitate din lume, referindu-se la conflictele din Ucraina şi Israel.

„Din păcate, astăzi lumea se confruntă, din nou, cu un val de violenţă, din Ucraina vecină până în Israelul prieten. Invazia declanşată de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, precum şi atacurile barbare ale grupării teroriste Hamas asupra civililor din Israel reprezintă violări flagrante şi nejustificate ale dreptului internaţional umanitar. În vremuri atât de tulburi trebuie să găsim căi prin care să acţionăm împreună cu aliaţii şi partenerii noştri pentru întărirea securităţii şi apărării României”, a arătat demnitarul.

În ceea ce priveşte România, el a amintit că peste 5.000 de militari din Belgia, Franţa, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania şi Statele Unite ale Americii dislocaţi pe teritoriul ţării noastre se instruiesc împreună cu militarii români, iar datorită acestui fapt „suntem mai bine protejaţi şi apăraţi”.

„Participarea militarilor români, în ultimele decenii, la misiuni în teatre de operaţii sub comandă ONU, a Uniunii Europene sau NATO au întărit profilul de securitate al României în plan extern, demonstrând seriozitatea cu care ţara noastră îşi asumă angajamentele în domeniile securităţii şi apărării”, a precizat Angel Tîlvăr.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea