Anglia s-a calificat în semifinale la EURO 2024, după 5-3 cu Elveţia la loviturile de departajare

Selecţionata Angliei s-a calificat în semifinalele Campionatului European de fotbal – EURO 2024, găzduit de Germania, după ce a învins Elveţia cu 5-3, la loviturile de departajare, sâmbătă, pe Dusseldorf Arena, într-un meci în care scorul a fost egal, 1-1 (0-0, 1-1), atât după 90 de minute, cât şi după prelungiri.

Anglia, finalista ediţiei trecute, a reuşit să avanseze în penultimul act în ciuda unei noi prestaţii neconvingătoare, notează Agerpres. Echipa antrenată de Gareth Southgate s-a impus la penalty-uri, unde jucătorii săi au executat fără eroare, Cole Palmer, Jude Bellingham, Bukayo Saka, Ivan Toney şi Trent Alexander-Arnold.

Pentru Elveţia, fosta adversară a României în preliminarii, au înscris Fabian Schaer, Xherdan Shaqiri şi Zeki Amdouni, în timp de fundaşul Manuel Akanji, jucător la Manchester City, a ratat, şutul său fiind apărat de Jordan Pickford.

Elveţia reuşise să deschidă scorul prin Breel Embolo (75), dar a fost egalată rapid, prin Bukayo Saka (80).

Jocul a fost unul foarte tacticizat, un veritabil joc de şah, în care cele două echipe s-au anihilat reciproc în cea mai mare parte a timpului.

În prima repriză nu s-a tras niciun şut pe poartă, existând mai multe încercări blocate. Rice (14), Mainoo (16), respectiv Embolo (25) şi-au încercat şansa, dar defensivele au respins.

Cea mai notabilă şansă din prima repriză i-a aparţinut lui Mainoo (45), blocat în colţul careului de 6 metri de Xhaka, după o incursiune a lui Saka.

În partea secundă, elveţienii au avut mai mult iniţiativa, primul şut pe poartă aparţinându-i lui Embolo (51), care a tras din întoarcere, dar fără emoţii pentru Pickford. Acelaşi Embolo (57) a reluat cu capul de lângă Konsa, la centrarea lui Rodriguez, însă Pickford a reţinut.

Aebischer (66) a şutat din voleu din marginea careului, însă peste poartă.

În min. 75, Ndoye a centrat printre picioarele lui Konsa, mingea a fost deviată de Stones, iar Embolo a împins-o în plasă, deschizând scorul.

Anglia a egalat aproape imediat, prin Saka (80), cu un şut la colţul lung din marginea careului, care l-a surprins pe Sommer.

Eze (88) a avut o oportunitate bună din careu, dar a şutat imprecis la colţul scurt.

În prelungiri, Rice a prins un şut foarte bun de la distanţă (95), dar Sommer a respsins de la colţ. Bellingham (102) a şutat de la 15 metri, fără probleme pentru Sommer.

Elveţia a încheiat jocul în atac, dar Schaer (113) a tras peste poartă, Shaqiri (117) a executat un corner cu efect la colţul scurt, iar mingea a lovit vinclul, iar şutul lui Amdouni (119), din marginea careului, a fost respins de Pickford.

Anglia câştigase şi ultimul meci dintre cele două echipe, finala mică a Ligii Naţiunilor din 2019, tot la penalty-uri, cu 6-5.

Anglia a câştigat prima sa sesiune de lovituri de departajare la EURO de la cea cu Spania din 1996. Anglia a pierdut trofeul la ediţia trecută tot la penalty-uri, în faţa Italiei.

Pentru Elveţia, care a eliminat în optimi deţinătoarea trofeului, Italia, o calificare în semifinalele EURO ar fi fost o premieră.

Distribuie știrea