Animale terorizate de petarde și artificii. Ce trebuie să faci pentru a-ți ține calm câinele în noaptea de Revelion

27 Decembrie 2022, 17:49 (actualizat 27 Decembrie 2022, 18:38) Știrile TVR |

Micuțul Tyson este un bichon în vârstă de 6 ani. În fiecare decembrie, în perioada Sărbătorilor, când aude bubuituri, încearcă să se ascundă. Chiar și în casă, unde sunetul exploziilor nu este la fel de puternic, cățelul își caută siguranța în brațele stăpânei.

La rândul lor, Frodo și Athos sunt și ei traumatizați de vacarmul provocat de focurile de artificii.

Câinii, când aud artificiile, petardele mai ales, intră într-o stare de panică. Ai mei sunt calmi. Încerc să nu îi scot afară, să nu mă agit în jurul lor prea mult”, povestește stăpânul lor, Nicolae Hagi

În aceeași situație sunt și câinii de pe străzi.

Specialiștii ne sfătuiesc să le oferim animalelor de companie mai multă afecțiune și să le creăm sezația de siguranță. Totodată, este important să le pregătim pentru perioada Sărbătorilor și să le punem să asculte diferite sunete pentru a-și stăpâni teama.

Ei aud mai bine decât noi. Se duc la 50 mii de hetzi., noi la 20 de mii de hertzi. Ei aud de cinci ori mai bine. Pentru ei auzul este un mijloc de apărare. Acesta e motivul pentru care se declașează o reacție de stres”, ne-a spus medicul veterinar Adrian Bîlbă.

Cea mai grea perioadă pentru animale, din cauza zgomotului puternic, este cea de Revelion. Nu puține au fost cazurile când câinii speriați și dezorientați au fugit de acasă și nu s-au mai întors. Alții au suferit chiar atac de cord.

Source