Antony Blinken a vorbit cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, după scurta conversație cu Serghei Lavrov, la reuniunea G20

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken / Shutterstock

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, Blinken l-a informat pe Kuleba despre discuţia avută joi cu Lavrov la New Delhi, prima lor întâlnire faţă în faţă de când Rusia a declanşat războiul în Ucraina.

Secretarul american de stat a subliniat în discuţia cu ministrul ucrainean de Externe sprijinul pe care SUA îl oferă Ucrainei pentru ca această ţară să se poată apăra în faţa “atacurilor brutale” ale Rusiei, inclusiv în faţa celor mai recente ofensive contra infrastructurilor civile.

Potrivit MAE rus, “Blinken a solicitat să-l contacteze pe Lavrov”, în timpul reuniunii miniştrilor de Externe din statele G20, iar discuţia lor s-a desfăşurat “în mers” şi nu a fost vorba despre “o negociere sau o întâlnire”.

Un responsabil american a declarat că Blinken i-a transmis interlocutorului său rus angajamentul SUA de a susţine Ucraina oricât timp va fi nevoie şi a îndemnat Rusia să revină asupra deciziei de a-şi suspenda participarea la tratatul de dezarmare nucleară New START.

“Trebuie să continuăm să cerem Rusiei să înceteze războiul său de agresiune şi să se retragă din Ucraina, pentru pacea şi stabilitatea internaţionale”, a declarat presei Blinken, după ce şi-a susţinut cu uşile închise intervenţia la reuniunea G20.

La rândul său, Lavrov le-a reproşat omologilor occidentali că “nu se mai gândesc la diplomaţie, ei doar şantajează şi ameninţă pe toată lumea”.

Source

Distribuie știrea