Anunțuri de vânzare de bani falși pe platformele de socializare. Surse judiciare spun că mai multe persoane au fost înșelate

Fenomen îngrijorător în mediul online. Platformele de socializare abundă în anunțuri de vânzare de bani falși. Este vorba atât despre lei, cât și despre dolari sau euro. Vânzătorii oferă prețuri foare bune și chiar vin cu promoții. În același timp, ei spun că falsurile sunt atât de bine realizate încât garantează înșelarea oricărui dispozitiv electronic de verificare a autenticității bancnotelor. Fenomenul este întâlnit atât în România, cât și în Republica Moldova, Portugalia, Franța, dar și în alte state europene.

21 Noiembrie 2023, 17:21 (actualizat 21 Noiembrie 2023, 19:24) Știrile TVR |

Pe o platformă de socializare, într-un anunţ de vânzare a banilor falşi, se spune că 70% din aceste bancnote merg la bancomate din toată Europa, dar şi în magazine, mall-uri, piețe și la păcănele. Poliția urmărește aceste postări prin ofițerii specializați în combaterea falsului de monedă.

Ofițer de poliție, Oficiul naţional pentru combaterea falsului de monedă: Aceste bancnote filmate pot fi false sau pot fi autentice. Nu știm unde au fost filmate aceste monede cu sume atât de mari de bani, dar pot să vă spun că acești bani contrafăcuți nu se regăsesc în România. În 2014 tipografia era coordonată de liderii mafei italiene din Napoli, Camorra. Nu exista vreun fel de publicitate privind acești bani, totul era făcut în ascuns.

Surse judiciare spun că există tipografii ilegale în țări din apropierea României și că ar fi fost depistate deja contrafaceri provenite din Estul Europei.

Totuşi, cantități atât de mari ca cele din filmuleţul postat în anunţul de vânzare sunt greu de pus în circulație fară a fi depistate.

Cătălin Țone, fost ofiţer BCCO Bucureşti: E o înșelătorie, se cer anumite sume de bani în avans, după care acești bani falși nu se mai remit. Vorbim de o infracțiune de înșelăciune și nu se produc ilegalitățile care țin de falsul de monedă.

Şi specialiștii Băncii Naționale a României au remarcat anunțurile de vânzare a banilor falşi.

Dan Suciu, director de comunicare, BNR: Nu au cum să intre pe piață fără a fi depistate foarte devreme. Bancnotele noastre au multe elemente de siguranță și sunt foarte greu de copiat. Numărul falsurilor e mai mic decât în alte țări. Aș vrea să transmit că nu are rost să ne uităm la asemenea anunțuri, sunt absolut simple înșelăciuni.

Surse judiciare spun că mai multe persoane au fost înșelate. Acestea au plătit sumele cerute, dar au așteptat în zadar să primească marfa solicitată, respectiv banii falşi.

Anul trecut, conform datelor disponibile, au fost depistate în țara noastră puțin peste 4.400 de falsuri, dintre care 4000 imitau bancnota de 100 de lei.

Source

Distribuie știrea