Aproximativ 50.000 de persoane au părăsit Rafah în ultimele 48 de ore. Al-Mawasi, oraşul desemnat de Israel pentru strămutaţi, nu are canalizare, apă curentă

„Aproximativ 50.000 de persoane” au părăsit orașul Rafah, din sudul Gazei, în ultimele 48 de ore, ca urmare a ordinului de evacuare emis de Israel, a declarat miercuri pentru CNN un angajat de rang înalt al Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA).

„Am urmărit aproximativ 50.000 de persoane care au plecat din Rafah în ultimele 48 de ore. I-am văzut plecând spre Khan Younis, unii au mers în zona umanitară extinsă de la Al-Mawasi, alții au plecat spre Deir al-Balah”, a declarat directorul adjunct senior din UNRWA în Gaza, Scott Anderson, pentru CNN.

Palestinienii din Gaza au început să părăsească luni partea de est a orașului Rafah, după ce armata israeliană a ordonat locuitorilor din zonă să „evacueze imediat”, în timp ce desfășoară o operațiune militară în oraș.

„Considerăm, în calitate de reprezentanţi ONU, că oamenii ar trebui să aleagă unde vor să meargă și să le oferim ajutor oriunde vor decide să se adăpostească alături de familiile lor”, a spus el.

Când a fost întrebat despre zona umanitară extinsă pe care Israelul a desemnat-o în orașul de coastă Al-Mawasi pentru ca locuitorii strămutați din Gaza, Anderson a spus că zona „cu siguranță nu are infrastructura la care te-ai aștepta”, adăugând că există deja peste 400.000 de persoane care caută adăpost acolo.

„Este în esență o zonă cu nisip, deci nu există infrastructură de canalizare, nu există infrastructură de apă. Nu există drumuri care să ducă acolo”.

Anderson a mai spus că oamenii care fug spre Khan Younis vor ajunge într-o zonă deja devastată de război. El a subliniat că sosirea mai multor ajutoare umanitare este o preocupare primordială pentru agenția sa.

Distribuie știrea