Agricultorii nu mai au voie să dea foc miriștilor în nicio împrejurare și pot fi sancționați chiar și atunci când pe terenurile lor izbunesc incendii spontane, cauzate de fenomene naturale. În plus, nu vor mai primi subvenţii.
În peste 35 de ani de activitate, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Prahova spune că a văzut o mulțime de incidente, în urma cărora au ars mii de hectare de culturi.
Acum, însă, cei mai mulți fermieri folosesc metode noi pentru ca resturile vegetale rezultate în urma treieratului, să fie procesate corespunzător.
Adrian Mocanu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Prahova: Noi când treierăm grâul sau rapița folosim tocătoarele cu care sunt dotate combinele astfel încât toate paiele sunt tocate, nu rămân brazde.
Fermierii se tem însă de arderile provocate intenționat sau declanșate în urma unor fenomene naturale.
Pentru acestea din urma, dacă nu se realizează documentația necesară, proprietarii terenurilor sunt buni de plată.
Adrian Mocanu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Prahova: Am fost sunat de un cetățean care se afla pe câmp că îmi arde o tarla. Pompierii au venit, n-au discutat cu băieții mei, ca ulterior să fiu notificat de la APIA că am dat foc la miriște și sunt pasibil de nu amenda, nu se mai dă subvenție chiar.
Protocolul de colaborare dintre APIA, Garda de Mediu și IGSU își propune o monitorizare mai bună și prevenirea incendiilor de vegetație uscată.
Andreea Ursachi, purtător de cuvânt ISU Prahova: Prin acest acord au fost stabilite proceduri și responsabilități clare pentru monitorizarea și prevenirea incendiilor de vegetație uscată, precum și pentru intervenția rapidă în cazul izbucnirii acestora. Pompierii militari intervin pentru localizarea și lichidarea acestora, urmând să fie raportate către APIA toate aceste evenimente.
Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă și se sancționează cu amendă cuprinsă între 7500 și 15 mii de lei.