Argentina: Pachetul legislativ al ultraliberalului Milei, aprobat ‘în principiu’ de deputaţi după dezbateri maraton

Camera Deputaţilor a parlamentului argentinian a aprobat principiul ‘general’ al pachetului legislativ al guvernului preşedintelui ultraliberal Javier Milei, după trei zile de şedinţe maraton, transmit dpa şi AFP.

La capătul a 30 de ore de dezbateri şi pe fondul manifestaţiilor de protest aflate încă în desfăşurare şi al ciocnirilor cu poliţia la exterior, proiectul ‘Legii omnibus’ a fost aprobat vineri cu 144 de voturi pentru şi 109 împotrivă.

Pachetul de circa 30 de legi prevede transferul unei părţi a puterilor legislative către guvern pentru doi ani, privatizarea a numeroase companii de stat, modificarea legilor fiscale şi electorale.

Odată ce pachetul a fost aprobat în principiu, săptămâna viitoare vor începe dezbaterile pe fiecare lege în parte. Senatul trebuie să aprobe la rândul său proiectul.

Milei nu deţine o majoritate în Congres şi a fost nevoit să negocieze intens în ultimele săptămâni pentru a obţine sprijinul unor deputaţi din alte partide în favoarea proiectului său.

De altfel, aprobarea ‘în general’ a pachetului legislativ s-a datorat parţial numeroaselor concesii făcute la textul faraonic iniţial al executivului, redus de la 644 de articole la mai puţin de jumătate.

Numeroşi deputaţi care au votat principiul legii vineri au anunţat că vor cere amendamente suplimentare.

Argentina traversează o criză economică severă, cu o rată a inflaţiei de peste 200% şi în jur de 40% din populaţie aflată sub pragul de sărăcie. 

sursa Agerpres

Distribuie știrea