Decizia autorităților norvegiene a fost luată luată după ce a devenit din ce în ce mai evidentă vulnerabilitatea instalațiilor energetice, odată cu sabotajul suspectat la conductele submarine.
Norvegia organizează cu ajutorul aliaților patrularea în jurul platformelor sale marine de petrol și gaze. Va primi ajutor de la Marea Britanie, Germania și Franța.
Deocamdată, își desfășoară propria Marină, Paza de coastă și Forțele aeriene.
Leif Otterholm, şeful misiunii de patrulare: „Misiunea de astăzi se concentrează pe instalaţiile offshore şi traficul din jurul lor. (…) Ne uităm după vase necunoscute, care nu au fost înregistrate„.
Orice mișcare e suspectă, controlul este foarte strict după exploziile care au avariat grav conductele Nord Stream.
În așteptarea rezultatelor ferme ale anchetelor desfășurate de mai multe țări, ipoteza lansată de Occident, dar și de Rusia este a unui sabotaj pentru care cele două tabere dau vina una pe alta.
Acum, presa a avut acces la una dintre misiunile speciale de control aerian.
Roy Arne-Salater, reporter: „Jurnaliştii au rar acces la bordul unui astfel de aparat. De aceea, există limite în ceea ce putem să vă arătăm de aici„.
„Misiunea de astăzi este într-un fel diferită, având în vedere că implică un nou tip de tehnologie, cum ar fi drone și instalații în jurul platformelor offshore„, a subliniat șeful misiunii de patrulare.
Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze din Europa și un important exportator de petrol, are peste 90 de zăcăminte de petrol, majoritatea conectate la o rețea de conducte de gaze care se întinde pe aproximativ 9.000 km.