Armata Ucrainei anunță că a bombardat poziţii ruseşti de pe Insula Şerpilor

Armata ucraineană a afirmat că a bombardat poziţii ruseşti pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, transmite AFP. ”Forţele noastre au efectuat lovituri asupra poziţiilor inamicului pe insula Şerpilor”, potrivit unei postări pe Facebook a Comandamentului Sud al armatei ucrainene, care mai susţine că a lovit astfel ”un post de control” şi a distrus un sistem antiaerian. ”Pierderile ruşilor sunt în curs de a fi clarificate”, se arată în acelaşi mesaj.

27 Aprilie 2022, 17:16 (actualizat 27 Aprilie 2022, 17:26) Știrile TVR |

Insula Șerpilor. Hartă

Deşi pierdută sub control rusesc, Insula Şerpilor a devenit la începutul războiului un simbol al rezistenţei ucrainene după ce a fost mediatizată o înregistrare audio conform căreia, când echipajul crucişătorului rus Moskva le-a cerut prin radio militarilor ucraineni de pe insulă să se predea, aceştia din urmă au răspuns cu mesajul „Navă de război rusească, du-te naibii!”.

După publicarea acelei înregistrări, Kievul a transmis că militarii ucraineni de pe Insula Şerpilor au fost ucişi în timpul asaltului. Ulterior au apărut date că mai mulți dintre aceștia sunt în viaţă. Rusia anunţase imediat după ocuparea insulei că 82 de soldaţi ucraineni s-au predat.

Soldaţii ucraineni au fost eliberaţi în cadrul unui schimb de prizonieri.

Rusia nu a confirmat miercuri tirurile asupra acestei insule strategice asupra căreia a preluat controlul la puţin timp după declanşarea invaziei asupra Ucrainei, pe 24 februarie.

Crucişătorul Moskva s-a scufundat pe 14 aprilie, în timp ce era remorcat spre portul Sevastopol, după ce fusese lovit de două rachete ucrainene Neptun. Pentru a celebra această victorie, poşta ucraineană a emis un timbru ce arată un soldat ucrainean făcând un gest vulgar în direcţia navei ruse, alături de textul „Navă de război rusească, du-te naibii!”. Timbrul a avut un mare succes la vânzare.

Sursa: Agerpres

Source

Distribuie știrea