Aselenizare reușită pentru NASA, după mai bine de 50 de ani. Sonda a fost construită de o companie privată

NASA a reușit să revină pe Lună – după mai bine de o jumătate de secol. Și în premieră, aparatul care a aselenizat este construit de o companie privată, Intuitive Machines. Scopul principal al misiunii este evaluarea mediului înconjurător de la Polul Sud Lunar, în pregătirea revenirii unui echipaj uman peste 2 ani.

Misiunea Odysseus, numită astfel după celebrul erou al lui Homer, a fost plină de peripeții până la aselenizare. Modulul lunar nu a fost conceput să poată trimite imagini video din timpul apropierii de lună, și de aceea tehnicienii din centrul de comandă s-au bazat pe calcule, simulări și telemetrie. Chiar și așa, este un uriaș succes pentru NASA și companiile private cu care este parteneră.

Bill Nelson, administratorul NASA: În cea de-a opta zi a unei călătorii de un sfert de milion de mile, o călătorie pe marele pod cosmic de la rampa de lansare de la Centrul Spațial Kennedy până la ținta finală, Polul Sud al lunii. Modulul de aselenizare privat Odiseu, construit de compania Intuitive Machines, lansat de o rachetă SpaceX având la bord o mulțime de instrumente NAȘA și ducând visul unei noi aventuri.

Odiseu încă are probleme însă, pentru că semnalul pe care îl trimite este foarte slab – tehnicienii se tem că ar fi putut aseleniza într-un crater sau alt tip de relief care obstrucționează transmisiunile. Momentul este însă extrem de important pentru că este prima aselenizare americană din 1972 până în prezent.

NASA a optat pentru parteneriate cu alte companii pentru că a decis că este prea scump să își mai dezvolte propriile vehicule. Prin programul Artemis însă, agenția speră să poate trimite un echipaj uman în zona polului sudic al Lunii, unde există gheață, în 2026. Până acum, SUA este singurul stat care a dus oameni pe lună – dar o nouă cursă spațială este în plină desfășurare. Rusia, China, India și Japonia au planuri similare.

Distribuie știrea