Astronomii au surprins cea mai mare explozie cosmică observată vreodată – ”A eliberat de aproape 100 de ori mai multă energie decât va elibera soarele în cei 10 miliarde de ani de viață”

Spațiul cosmic / FOTO: Pixabay

Explozia, localizată la o distanță de 8 miliarde de ani lumină, este de peste 10 ori mai strălucitoare decât orice supernovă cunoscută și a durat până acum mai mult de trei ani, fiind cea mai puternică explozie înregistrată vreodată.

„A trecut neobservată timp de un an, pe măsură ce a devenit treptat mai luminoasă”, a declarat Dr. Philip Wiseman, un astronom de la Universitatea Southampton care a condus observațiile. Abia atunci când constatările ulterioare au dezvăluit cât de îndepărtată a fost, astronomii au apreciat amploarea aproape inimaginabilă a evenimentului.

„Am estimat că este o minge de foc de 100 de ori mai mare decât sistemul solar, cu o luminozitate de aproximativ 2tn ori mai mare decât cea a soarelui„, a spus Wiseman. „În trei ani, acest eveniment a eliberat aproximativ de 100 de ori mai multă energie decât va elibera soarele în cei 10 miliarde de ani de viață ai săi”.

Oamenii de știință cred că explozia, cunoscută sub numele de AT2021lwx, este rezultatul unui nor uriaș de gaze, posibil de mii de ori mai mare decât soarele nostru, care a plonjat în gura ineluctabilă a unei găuri negre supermasive.

AT2021lwx nu este cel mai strălucitor fenomen la care s-a asistat vreodată. O explozie de raze gamma mai strălucitoare, cunoscută sub numele de GRB 221009A, a fost observată anul trecut, dar acest eveniment a durat doar câteva minute. În schimb, noul eveniment este încă în desfășurare, ceea ce înseamnă că eliberarea totală de energie este mult mai mare.

Explozia a fost detectată pentru prima dată în 2020 de către Zwicky Transient Facility din California, care analizează cerul nopții pentru a detecta creșteri bruște de luminozitate care ar putea semnala evenimente cosmice, cum ar fi supernovele sau trecerea unor asteroizi și comete. Inițial, evenimentul nu a ieșit în evidență, dar când observațiile ulterioare au permis calcularea distanței sale, astronomii și-au dat seama că au surprins un eveniment incredibil de rar.

„Când le-am spus echipei noastre cifrele, au fost cu toții foarte șocați”, a declarat Wiseman. „Odată ce am înțeles cât de extrem de luminos a fost, a trebuit să găsim o modalitate de a-l explica”.

Era în afara intervalului plauzibil pentru o supernovă (stea care explodează), așa că astronomii au apelat la celălalt scenariu comun care provoacă sclipiri luminoase pe cerul nopții – un așa-numit eveniment de întrerupere a mareelor. Aceste evenimente implică, de obicei, o stea care se apropie prea mult de o gaură neagră și este sfâșiată, o parte fiind înghițită, iar restul fiind împrăștiat într-un inel circular.

Simulările au sugerat că ar fi fost nevoie de o stea cu o masă de până la 15 ori mai mare decât cea a Soarelui pentru a explica AT2021lwx. „Întâlnirea unei stele atât de mari este foarte rară, așa că noi credem că un nor de gaze mult mai mare este o variantă mai plauzibilă”, a declarat Wiseman.

Găurile negre supermasive sunt de obicei înconjurate de o halo vast de gaze și praf, iar autorii speculează că o parte din acest material ar fi putut fi perturbat, posibil în urma unei coliziuni de galaxii, și trimis spre interior. Pe măsură ce materialul s-a îndreptat în spirală spre orizontul de evenimente al găurii negre (limita exterioară sferică a acesteia), ar fi emis cantități uriașe de căldură și lumină, luminând o parte din gogoașă și încălzind-o la 12-13.000C.

Descoperirile sunt publicate în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Source

Distribuie știrea