Atacul terorist de la Manchester Arena putea fi oprit. Deficienţe serioase în sistemul de securitate al stadionului, constatate de anchetatori

A fost ratată o importantă oportunitate de acţiune, ce ar fi putut să oprească atentatul sinucigaş cu bombă comis la sfârşitul concertului pe care cântăreaţa pop Ariana Grande l-a susţinut în oraşul Manchester în anul 2017, au concluzionat autorii unei anchete din Marea Britanie, informează Reuters.

02 Martie 2023, 17:27 (actualizat 02 Martie 2023, 17:39) Știrile TVR |

Manchester Arena la scurt timp după explozie / FOTO: Captură www.youtube.com

22 de persoane – cea mai tânără avea vârsta de doar 8 ani – au murit în urma exploziei şi peste 200 au fost rănite atunci când un bărbat a detonat o bombă artizanală pe Manchester Arena, în momentul în care numeroşi părinţi veneau să îşi preia copiii care au asistat la concertul artistei americane.

A fost ratată o oportunitate importantă de acţiune, ce ar fi putut să prevină atacul“, a declarat preşedintele comisiei de anchetă, John Saunders, în cel de-al treilea şi ultim raport al său despre acel atac cu bombă, cel mai sângeros înregistrat în Regatul Unit după atacurile sinucigaşe comise în transporturile publice din Londra în 2005. 

Nu se poate ajunge la nicio concluzie asupra balanţei de probabilităţi sau la orice alt standard probatoriu în ceea ce priveşte posibilitatea ca atacul să fi putut să fie prevenit“, a ținut să precizeze însă anchetatorul.

CITEȘTE și 22 de morți după o explozie la Manchester Arena, în finalul unui concert susținut de Ariana Grande. FILMUL EVENIMENTELOR

Precedentele rapoarte coordonate de John Sanders au ajuns la concluzia că au existat deficienţe şi erori serioase în sistemul de securitate al stadionului. El a descoperit, de asemenea, că unul dintre spectatori ar fi supravieţuit, probabil, dacă reacţia echipelor de intervenţie nu ar fi fost atât de deficitară.

Atacul cu bombă a fost comis de Salman Abedi, un tânăr de 22 de ani, iar fratele lui mai tânăr, Hashem, a fost condamnat la 55 de ani de închisoare, în 2020, pentru că l-a încurajat şi l-a ajutat.

Al treilea frate, mai mare, Ismail, a fost condamnat în iulie 2022 în absenţă, pentru că nu s-a prezentat pentru a ajuta comisia de anchetă, întrucât a fugit din Regatul Unit.

Fraţii Abedi s-au născut la Londra din părinţi libieni care au emigrat în Marea Britanie în timpul regimului lui Muammar al-Gaddafi.

Sursa: Agerpres

Source

Distribuie știrea