Atât PSD, cât și PNL susțin ideea renegocierii PNRR. Direcții de renegociere: bani pentru irigații, investiții în energie regenerabilă, bani pentru capitalizarea companiilor și a IMM-urilor

03 Iunie 2022, 21:36 (actualizat 03 Iunie 2022, 21:39) Știrile TVR |

Atât PSD, cât și PNL susțin ideea renegocierii PNRR.

Încurajați de deschiderea deja manifestată de Strasbourg pentru rediscutarea finanțărilor pe zona energetică, liderii coaliției l-au mandatat pe ministrul de resort, Marcel Boloş, să renegocieze cu reprezentanții Comisiei Europene pe trei direcții: bani pentru irigații, investiții în energie regenerabilă și bani pentru capitalizarea companiilor și IMM-urilor.

Banii necesari au fost deja găsiți: miliardele de euro pe care fostul ministru al Fondurilor europene, Cristian Ghinea, le convenise cu oficialii Comisiei pentru consultanță și instrumente financiare.

Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene:Avem perspectiva unei crize alimentare care ne pune în situaţia în care să avem în vedere inclusiv componenta de investiţii pentru ceea ce înseamnă securitatea alimentară, (…) în care investiţiile pe care le-am denumit ‘exotice’ trebuie foarte bine chibzuite. Chiar nu-şi poate permite România să investească banii pentru tot felul de studii care nu fac sens. (…) Avem alte 2,2 miliarde de euro care sunt acum pe instrumente financiare. (…) Companiile au nevoie de capitalizare. (…) Altminteri, 660.000 de companii câte avem în domeniul IMM-urilor merg spre faliment„.

Numai pentru modernizarea sistemului de irigații pentru cele 3 milioane de hectare de teren cultivabil ar fi nevoie de 6,5 miliarde de euro. Se speră ca măcar pentru o parte să se obțină, în toamnă, finanțare pe PNRR.

Pentru energie regenerabilă sunt alte intenții.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Orice sumă suplimentară de un miliard, de două miliarde este binevenită. (…) În special, le-aş redirecţiona ca să începem cât mai repede fermele eoliene în Marea Neagră. Potenţialul este de 20 gigawaţi, noi având în momentul de față instalat 4 gigawaţi„.

Din exterior, totul pare mai curând o răfuială politică.

Cristian Pîrvulescu, analist politic:Pare să fie o încercare să pună în special foştii miniştrii USR într-o situaţie defavorabilă. (…) Mă îndoiesc că argumentul cu criza alimentară poate să ţină în cazul României. (…) Problema irigaţiilor s-a pus, Comisia a refuzat categoric viziunea românească, care este o viziune depăşită„.

Strategia Bucureștiului depinde însă de un aspect esențial: Comisia Europeană este pe punctul de a finaliza Regulamentul PNRR. Dacă tema securității alimentare nu va fi inclusă în acest proiect, atunci calculele guvernului Ciucă pentru o renegociere a PNRR în toamnă vor fi aruncate în aer și nu se va obține niciun leu pentru irigații sau pentru capitalizarea companiilor.

Source

Distribuie știrea