Atenție, cad fațadele! Mii de bucureșteni îşi pun viaţa în pericol prin simplu fapt că merg pe stradă

Pe marile bulevarde din Capitală sunt sute, poate chiar mii de faţade de clădiri din care se desprind bucăţi din tencuială, jgheaburi sau elemente decorative. Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti spune că a amendat în ultimii doi ani 1.500 de proprietari.

15 Februarie 2023, 16:53 (actualizat 15 Februarie 2023, 19:06) Știrile TVR |

În acest moment, Bucureștiul are 2400 de clădiri încadrate într-o clasă de rism seismic și care reprezintă un pericol. Pe lângă acestea, sunt foarte multe alte clădiri care reprezintă o amenințare pentru trecători.

Fie că vorbim de clădiri private sau ale unor instituții publice, Capitala este plină de astfel de capcane care au jgheaburi care pendulează deasupra pietonilor, balcoane susţinute în proptele sau aparate de aer condiționat prinse pe fațade care sunt deja foarte degradate.

Matei Sumbasacu, inginer, fondator al Asociaţiei pentru Reducerea Riscului Seismic: Toate aceste lucrări, inclusiv cele decorative, inclusiv tencuielile pot pica mult mai repede decât clădirea. Am văzut la toate cutremurele mari din istoria României cum faţade întregi au picat fără să pice clădirea”.

Reponsabilitatea pentru remedierea problemelor le aparține proprietarilor. Amenzile aplicate de polițiștii locali ajung și la câteva mii de lei în cazul monumentelor istorice.

Daniel Rășică, șeful Poliției Locale a Municipiului București:Au aplicat un număr de aproximativ 1.500 de sancţiuni atât persoanelor fizice cât şi persoanelor juridice pentru nepunerea în siguranţă a imobilelor sau pentru neluarea măsurilor de remediere a faţadelor. Pentru faţade este între 1.000 şi 5.000 de lei, pentru protejarea monumentelor istorice, sancţiunea este între 4.000 şi 8.000 de lei”.

De cealaltă parte, proprietarii susțin că lucrările de refacere a fațadelor sunt costisitoare și nu dispun de banii necesari. Guvernul vrea acum să îi ajute.

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României: „Este, de asemenea, nevoie ca evaluarea a tot ceea ce poate să însemne clădiri instituționale și clădiri private cu locuințe colective să fie reevaluate și în felul acesta să avem o baza de date foarte clară pentru a putea prioritiza modului de intervenție”.

Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei: „Statul acordă o finanțare nerambursabilă tuturor proprietarilor indiferent de forma de proprietate şi în cazul blocurilor de locuințe cu proprietari privați, consolidarea pentru clădirile cu risc seismic este nerambursabilă”.

Guvernul susține că în acest moment 60 de şcoli se reabilitează printr-un program finanţat prin Banca Mondială, dar avem de asemenea 118 de unități de învățământ care au fost evaluate cu risc seismic 1. Şeful Executivului a anunţat că a decis că aceste unităţi şcolare să intre imediat în reabilitare şi a cerut Ministerului Dezvoltării să facă mai facile procedurile de obţinere a avizelor pentru documente.

Source

Distribuie știrea