Atenție cu cine plecați pe munte, avertizează salvamontiștii! Anunțuri pe internet cu excursii organizate de pretinși ghizi montani

Atenţie cu cine vă aventuraţi pe munte! Șeful Salvamont România atrage atenția asupra unui fenomen periculos care a luat amploare în ultima perioadă. Zeci de persoane care nu se cunosc între ele îşi dau întâlnire pe internet pentru a merge în drumeţii montane, fără a fi echipate corespunzător și fără a avea pregătirea necesară. Acesta este și motivul pentru care unii membri din grup sunt chiar abandonați pe traseu când apar probleme.

14 Februarie 2023, 18:38 (actualizat 14 Februarie 2023, 19:19) Știrile TVR |

Internetul este plin de anunțuri prin care așa-ziși ghizi montani organizează contra cost drumeții pe munte, la care participă zeci de persoane fără experiență.

Unii organizatori fac compromisuri care, în situații limită, pot fi tragice. Asta pentru că iau și persoane care nu sunt echipate corespunzător și nu au condiţie fizică.

Șeful Salvamont România spune că la fel de grav este și faptul că la grupuri de aproximativ 50 de persoane sunt alocați 2 sau maximum 3 ghizi.

Vara trecută, o știre a șocat opinia publică: un tânăr de 21 de ani, care urcase pentru prima dată pe munte, a fost abandonat de „prietenii” săi pe traseul principal de creastă al Munţilor Făgăraş.

Și convins că va muri, şi-a scris cu un marker pe picior CNP-ul, numele şi numărul maşinii pentru a putea fi identificat. El a fost găsit în viaţă de salvamontiştii din Argeş.

Pentru a evita situațiile-limită, ghizii montani profesioniști au câteva sfaturi pentru montaniarzii amatori: să verifice cine este ghidul și ce experiență are, ce trasee a mai ales înainte.

Cei care se aventurează pe munte şi se simt în pericol pot suna la numărul unic de alertare 0725 82 66 68 sau mai ușor de reținut 0-salvamont.

Source

Distribuie știrea