16 mii de incendii de vegetație au avut loc în primele opt luni ale acestui an. Nesăbuința oamenilor, a celor care își curăță terenurile dând foc vegetației uscate, este de cele mai multe ori cauza izbucnirii flăcărilor. Efortul pompierilor și al militarilor de a stinge incendiile este uriaș. Autoritățile dau asigurări că vinovații vor fi trași la răspundere.
Incendiul de săptămâna trecută din Maramureș a lăsat dezastru în urmă. Vântul puternic a răspândit cu repeziciune flăcările înalte de câțiva metri. Au ajuns și în zona locuințelor. 100 de case au fost evacuate. Autoritățile intuiesc de la ce a pornit vâlvătaia: curățenia de toamnă.
Incendii la fel de grave au izbucnit în Mehedinți, Brașov, Brăila sau Ilfov. Au fost afectate parcuri naturale și ocoale silvice. Au fost intervenții extrem de dificile ale pompierilor și militarilor, mai ales în pădurile aflate la altitudini mari. Efortul tuturor a fost uriaș.
Case amenințate de flăcări, anexe mistuite de foc. Incendiul din Maramureș a pârjolit tot ce a întâlnit în cale
500 de hectare de teren și 6 anexe gospodărești au fost mistuite de flăcările izbucnite în zona a trei localități din Maramureș. Două aeronave Spartan au fost trimise în sprijinul celor 300 de pompieri mobilizați inclusiv din județe învecinate. Duminică dimineață, situația este sub control, anunță autoritățile. Pompierii au luat la pas regiunea, pentru a depista eventuale locuri care încă mai fumegă.
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: 4.500 de tone au fost aruncate de elicoptere MAI Black Hawk în incendiile de pădure în ultimele două luni. Se adaugă ce a aruncat apă și MApN, zeci de tone suplimentare.
Dan Gheorghe, jurnalist TVR: Arșița lui 2024 s-a caracterizat nu doar prin cele 14 coduri roșii de caniculă din vara asta. Mai grav este că în acest an doar în primele opt luni s-au înregistrat nu mai puțin de 16.000 de incendii de vegetație, cu 3.000 mai mult față de tot ce s-a întâmplat pe întregul parcurs al lui 2023.
Matei Cebuc, adjutant-şef, Departamentul Pompierilor Obor, Bucureşti: Până acum ceva ani de zile noi, ca pompieri, nu ne confruntam cu incendii de vegetație, incendiile de vegetație erau mai rare la noi.
Autoritățile dau asigurări că toți cei vinovați de provocarea acestor nenorociri vor fi trași la răspundere.
Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: Poliția face verificări. Fără îndoială, unde au fost incendii provocate de om s-au identificat autorii.
Pârjolul, atrag atenția specialiștii în agricultură, e devastator pentru calitatea pământului, ca să nu mai vorbim de efectele asupra faunei.
În plus, fumul degajat e periculos pentru populație și formează un adevărat efect de seră asupra zonelor afectate de foc.
Incendiu în parcul Alexandru Ioan Cuza. Au ars 2 hectare de vegetație. Poliția caută un posibil piroman
Incendiiile au devenit ceva obișnuit în parcul Alexandru Ioan Cuza, din Capitală. Și astăzi au ars 2 hectare de vegetație în aceeași zonă în care pompierii au mai stins focuri în ultimele luni.