Au fost identificați 9 din cei 12 angajați ai Agenției pentru refugiații palestinieni, implicați în atacurile Hamas. ONU, apel disperat către țările care au suspendat finanțarea

ONU cere să fie garantată măcar continuarea operațiunilor esențiale ale agenției pentru refugiații palestinieni. Mai multe state au oprit plățile, după ce Israelul a prezentat informații privind implicarea unor angajați ai agenției în atacurile Hamas din 7 octombrie. Au suspendat fondurile inclusiv marii donatori – Statele Unite și Germania – care anul trecut au asigurat mai mult de jumătate din miliardul de dolari, cât a fost bugetul agenției. Deocamdată, România nu a luat o decizie.

ONU precizează că 9 din cei 12 angajați implicați au fost identificați, unul e mort și informațiile despre alți 2 urmează să fie clarificate.

Secretarul general face apel la țările care au anunțat că nu mai dau bani să garanteze măcar continuarea operațiunilor esențiale.

Antonio Guterres: „Deşi le înţeleg îngrijorările – eu însumi am fost îngrozit de aceste acuzaţii – îndemn cu tărie guvernele care şi-au suspendat contribuţiile să garanteze cel puţin continuitatea operaţiunilor agenției noastre. Orice angajat ONU implicat în acte teroriste va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărire penală.”

Dacă se ajunge la urmărire penală, ar fi o situație rară, întrucât angajații ONU beneficiază de imunitate. Însă secretarul general le-o poate anula.

Contribuția voluntară a României la agenția ONU pentru refugiații palestinieni este de 200.000 de euro pe anul 2023.

Precizări MAE

Ministerul de Externe de la București nu a luat deocamdată o decizie privind suspendarea finanțării: „Suntem extrem de preocupați de gravele alegații privind implicarea unor angajați ai Agenției în atacurile teroriste din 7 octombrie împotriva Israelului. E nevoie de o anchetă rapidă și temeinică. Vom urmări evoluțiile și vom acționa în consecință.”

Autoritatea Palestiniană consideră că suspendarea finanțării este o decizie greșită, într-un moment greșit, când civilii din Gaza și Cisiordania au nevoie mai mare ca oricând de ajutoarele internaționale.

Nabil Abu Rudeineh, purtător de cuvânt al Autorităţii Palestiniene: „Cerem tuturor acestor țări să reia plăţile, pentru că e vorba de o problemă umanitară. Decizia a fost luată într-un moment nepotrivit şi sperăm să se revină asupra ei cât mai repede posibil.”

Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni este criticată inclusiv de unii civili palestinieni.

Mulți spun, sub protecția anonimatului, că e un fel de centru de elită, unde sunt angajați, pe bani frumoși, rude și apropiați ai palestinienilor care au conexiuni în cercurile internaționale.

Distribuie știrea