AUR a atacat la Curtea de Apel noile restricții impuse de Guvern

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus în instanță o acţiune prin care contestă Hotărârea Guvernului privind prelungirea stării de alertă începând cu 9 decembrie și cere anularea în parte a Hotărârii CNSU nr. 113/2021 privind stabilirea regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România, se arată într-un comunicat al formațiunii politice.

15 Decembrie 2021, 10:20 (actualizat 15 Decembrie 2021, 10:24) |

George Simion, copreședinte AUR / FOTO: Autor: MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Consecvenți cu noi înșine și ținând cont de gravitatea situației, am deschis o nouă acțiune în instanta de contencios-administrativ. Actele pe care le atacăm sunt nelegale, întrucât nu justifică caracterul temporar și proporțional al măsurilor restrictive. Potrivit art. 41 din OUG nr. 21/2004 și art. 93 din Constituție, starea de alertă este esențialmente temporară. Cu toate acestea, în Romania starea de alertă s-a prelungit pe o perioadă foarte mare de timp. De asemenea, deși în țara noastră nu este obligatorie vaccinarea, nefiind adoptată nicio lege în acest sens, prin Hotărârile atacate sunt instituite măsuri care interzic exercitarea unor drepturi și libertăți fundamentale, nefiind necesar ca cetățenii să prezinte dovada vaccinării pentru a dobândi anumite drepturi care le sunt recunoscute de Constituția României”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

Potrivit Curții Constituționale, textele de lege privind internarea obligatorie și carantina în timpul epidemiei sunt neconstituționale, deoarece sunt lipsite de claritate și previzibilitate, au un caracter incert și dificil de anticipat și nu oferă garanții privind respectarea unor drepturi și libertăți fundamentale. Totodată, CCR susține că instituirea carantinei în România reprezintă o veritabilă privare de libertate și o restrângere a drepturilor fundamentale, fără a fi stabilite, la nivelul legislației primare, condițiile, procedura și limitele în care autoritățile administrative pot acționa în sensul restrângerii acestor drepturi. Deși măsura carantinării a fost declarată neconstituțională, iată că CNSU continuă să dispună aceste măsuri, încălcând libertatea de mișcare a cetățenilor în mod nejustificat”, a subliniat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

Alianța pentru Unirea Românilor atrage atenția că, în noile condiții epidemiologice, Guvernul României și CNSU continuă să impună măsuri care aduc atingere drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și care nu sunt proporționale și necesare în vederea încetării răspândirii COVID.

Source

Distribuie știrea