Prețul aurului a ajuns la un nou maxim istoric. Economiștii pun scumpirea fără precedent a metalului prețios pe seama incertitudinilor politice și economice la nivel internațional și nu exclud apariția unor crize. Între timp, economia românească și-a încetinit creșterea pe finalul anului trecut, mai ales din cauza problemelor din industrie.
Produsul Intern Brut a crescut cu 2,1% anul trecut, în comparație cu 2022, arată cele mai recente statistici oficiale.
Cu toate acestea, economia a încetinit în a doua parte a anului trecut. În ultimul trimestru a înregistrat chiar o scădere.
Dragoș Cabat, analist financiar: Pentru omul de rând, când economia nu mai crește așa de tare sau și mai rău când intră în recesiune, înseamnă că își poate pierde locul de muncă, înseamnă că îi vor îngheța salariile. Vom vedea în trimestrele următoare dacă nu vom intra chiar în recesiune puternică.
Unul dintre motoarele economiei, industria, a avut performanțe sub așteptări.
Cristian Pârvan, preşedinte, Patronatul Investitorilor Autohtoni „PIAROM”: Industria, din păcate, nu performează la nivelul la care se putea situa în România. Costurile energetice afectează foarte mult producția.
Ministrul de Finanțe e însă optimist.
Marcel Boloș, ministrul de Finanțe: În trimestrul doi și trei au fost creșteri într-adevăr destul de mici și indicau o încetinire a creșterii economice. Nu cred că se pune problema unei recesiuni, în momentul de față.
Analiștii avertizează că România ar putea avea o creștere economică sub așteptări anul acesta. Dar și un deficit bugetar mai mare decât cel prognozat.
Daniel Dăianu, preşedinte, Consiliul Fiscal: Noi, la Consiliul Fiscal, ne-am exprimat îndoielile cu privire la ținta de 5%. Nu credem că este posibil așa ceva. Evaluarea noastră este peste 6% din PIB.
Economiștii spun că un alt factor de risc pentru evoluția economiei îl reprezintă incertitudinile politice și economice globale.
Prețului aurului, plasamentul preferat al investitorilor în vremuri de criză, a atins un nou record, de peste 2.300 de dolari uncia, la bursele internaționale.
Adrian Codîrlașu, analist financiar, vicepreşedinte CFA România: Inflația e ridicată. Atunci când avem exces de lichiditate pe piețele globale și inflație prețul aurului crește. Este activ de siguranță și în condiții de diverse crize. Avem un război în Ucraina. Există acest risc de război și atunci tot aurul e văzut ca activ de siguranță.
Pe piața internă, gramul de aur se vinde acum cu aproape 350 de lei, cu 15% mai mult decât la începutul anului.