Autoritățile caută solutii pe termen lung la problema aparută la barajul Tăul Mare de la Roșia Montana

07 Octombrie 2022, 10:31 (actualizat 07 Octombrie 2022, 11:06) Știrile TVR |

La Abrud sunt programate două ședinte, una tehnică cu specialiștii și cei de la Apele Române și alta tehnico-economică în care se vor discuta și posibilitățile financiare de aplicare a primelor soluții găsite de specialiști.

La lacul Tăul Mare din Roșia Montana continuă lucrările de evacuare a apei și s-a ajuns deja la un nivel cu 4,33 de metri mai mic decât nivelul inuțial din noaptea de sâmbătă.

Pompierii au lucrat cu 3-4 pompe, autoritățile au reușit să insteleze mai multe conducte de sifonare, iar acum volumul apei este undeva la sub un sfert față de situația din urmă cu câteva zile.

Sunt mai multe variante de lucru pentru punerea în siguranță a barajului. Varianta care este cel mai puțin acceptată de localnici este cea de creare a unei breșe prin care să fie evacută apa din lac. Deci să nu mai existe lacul, care reprezintă o atracție turistică și un loc unde vin pescarii.

Celelalte variante sunt mai costisitoare spun autoritățile. Soluția reparării locului unde s-a înregistrat prăbușirea ar fi cea mai bună pe termen lung, chiar dacă este o variantă mai costisitoare, spun autoritățile.

Din cei 268 de oameni care locuiesc în zona de pericol a barajului, doar jumătate şi-au părăsit casele când s-a dat alarma. Acum aceştia sunt bucuroşi că se pot întoarce acasă.

Viaţa localnicilor din Roşia Montană începe să revină treptat la normal pe măsură ce ameninţarea apelor din Tăul Mare scade datorită intervenţiei echipelor de la faţa locului.

Acumularea Tău Mare din judeţul Alba a fost amenajată în urmă cu peste 250 de ani şi înălţată în 1908. Barajul a fost exploatat până în urmă cu 70 de ani. De atunci, lacul a fost folosit doar pentru agrement.

Source

Distribuie știrea