Autostrada A7: De la Focșani la Buzău se va putea circula de anul acesta. Organizațiile de profil spun că e un termen optimist

Până la sfârșitul anului am putea circulă pe autostradă de la Focșani la Buzău. Anunțul l-a făcut astăzi ministrul Transporturilor în timpul unei vizite la Bârlad. Sorin Grindeanu susține că vor fi gata până la finalul anului mai mulți kilometri decât a estimat inițial. Autostrada Moldovei, cel mai mare proiect rutier în execuție costă aproximativ 22 de miliarde de lei, în mare parte bani europeni.

Bucata de autostradă între Buzău și Focșani are aproape 83 de km și este împărțită în patru tronsoane. Întregul segment rutier curpinde 23 de poduri și 3 pasaje peste calea ferată.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Suntem optimiști că până la sfârșitul acestui an vom putea să circulăm pe autostrada de la Focșani la Buzău și pe o parte din lotul de la Adjud. Eu am promis, la prezentarea bugetului la finalul anului 2022, am spus că peste doi ani de zile vom da în circulație minim 250 de kilometri, adică 2023/2024, astăzi sunt undeva la 107. Eu va spun, săptămâna viitoare vom fi la 120, că se mai dau 13-14 km pe A0 Sud, iar la finalul anului va spun eu va o să fie spre 300 nu spre 250.

Autostrada Moldovei A7 are o lungime de 319 km și leagă Ploieștiul de Pașcani. E unul din marile proiecte de infrastructură ale României, cel mai lung șantier rutier aflat în execuție în țară noastră. Sprijinit și cu 600 de milioane de euro, de la Banca Europeană de Investiţii.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Nu putem vedea tabloul închis decât dacă facem și centurile orașelor importante din Moldova. Am văzut azi, împreună cu domnul ministru, că, deja, pe anumite porțiuni, suntem la stratul doi. Și iar trebuie să o spun: a venit un bănățean să ne facă nouă autostradă în Moldova, cu toate că Buzăul nu e Moldova.

Organizațiile care analizează evoluția lucrărilor de transport spun că e un termen optimist.

Autostrada Moldovei costă aproximativ 22 de miliarde de lei, iar cea mare mare parte din suma vine de la Comisia Europeană prin PNRR.

Distribuie știrea