“Auzi, bro, mai vreau 10 chiftele”! Cum devin unii elevi, la vârste din ce în ce mai mici, din consumatori, traficanți de droguri

Realitate îngrijorătoare în rândul adolescenţilor. Cei care consumă droguri au vârste din ce în ce mai mici, chiar spre 12 ani. Iar dintre aceştia, mulţi devin traficanţi. Și ajung să le vândă stupefiante colegilor, direct în școli şi licee. Preferate de minori sunt noile substanţe psihoactive şi haşişul, dar uneori nici nu ştiu consumă. Atenţie, urmează informații cu puternic impact emoțional!  

Judecătorii din Iași au condamnat, recent, la 2 ani de închisoare, un tânăr prins în urmă cu un an și jumătate, în timp ce vindea droguri unui elev de 13 ani. Acesta era în clasa a VI-a într-o școală din localitatea Popricani. Și le-a spus colegilor că avea hașiș în ghiozdan. Așa au aflat și profesorii care au găsit drogurile.

Interceptări și anchete

În cursul anchetei, procurorii și polițiștii au aflat că elevul consuma alături de alți prieteni de-o vârstă cu el. Când comanda drogurile, vorbea codificat cu furnizorul, după cum reiese din interceptări.

  • Elev, 13 ani: Auzi, bro….mai vreau 10 chiftele
  • Dealer, 17 ani: Bă, ești nebun?! Ai băgat tot? (râde)
  • Elev, 13 ani: Nuuu, bro, dau la greu, e lumea moartă, marfă forță, ne rupem capetele…Bro, dintr-un cui bun, s-au rupt patru colegi. Unul a râs de-a vomitat și altul i-a zis maică-sii când a ajuns acasă: „Bună ziua, doamna profesoară! (râde)
  • Dealer, 17 ani: Ați dat de gustul ierbii, ierbivorilor, lasă că vă trec pe pastille, să vă joace ochii-n cap! (sursă: Referat DIICOT)

Un caz asemănător a fost zilele trecute și la Cluj. Dar experții atrag atenția că astfel de practici s-au răspândit în multe zone din țară.

Cătălin Țone, expert antidrog: Se încearcă identificarea minorilor care au predispoziție către consumul de droguri, li se oferă primele doze gratis. Apoi, după instalarea dependenței, nemaiavând posibilități materiale să-și procure dozele, atunci traficanții le propun să desfășoare activități infracționale. Urmează identificarea și introducerea în angrenajul distribuției de noi consumatori.

Și așa, adolescenții care nu știu să evite capcanele traficanților nu mai au scăpare. De la droguri ușoare ajung să consume substanțe puternice.

Citește și: Adolescenții dependenți își vând bicicletele și telefoanele pentru a cumpăra droguri

Bogdan Gheorghe, medic Agenţia Naţională Antidrog: Traficanții doresc să își mărească cantitatea de drog și atunci se pot adăuga și anumite medicamente cu efecte similare tipului de drog pe care îl au dealerii. De cele mai multe ori, ei încep să consume ca urmare a prețului redus, fără a ține cont de faptul că, pentru a-și menține o stare psihoactivă, e nevoie de un număr mai mare de doze și ajung să plătească mai mulți bani pe aceste noi substanțe psihoactive decât pe droguri tradiționale.

Cosnum de droguri la vârste din ce în ce mai fragede

Datele oficiale arată că, în România, vârsta la care tinerii încep să consume droguri a scăzut până la 12 ani. Dar, în cele mai multe cazuri, vârsta critică este de 14-15 ani.

Citește și: Numărul copiilor dependenți de droguri şi tratați la psihiatrie a crescut de cinci ori în ultimii doi ani

Atenție, dacă aveți cunostință despre o persoană care are probleme din cauza consumului de droguri, puteţi apela gratuit telverde 0.800.870.070 al Agenţiei Naţionale Antidrog.

Iar la numărul de urgență 119 se pot semnala cazurile de abuz asupra copiilor.

Distribuie știrea