Avalanșă de scumpiri în Republica Moldova, după ce prețul resurselor energetice s-a majorat cu 45% în ultimul an, din cauza războiului din Ucraina

Republica Moldova, campioană la inflație. În ultimul an, produsele și serviciile s-au scumpit cu peste 34%, arată cele mai recente date oficiale. Ne aduce detalii, de la Chișinău, Svetlana Gore.

20 Septembrie 2022, 10:28 (actualizat 20 Septembrie 2022, 10:57) Știrile TVR |

Avalanșa scumpirilor a venit după începerea războiului din Ucraina, totul a pornit de la majorarea prețului la resursele energetice, în special a gazului, a transmis Svetlana Gore, de la Chișinău, pentru TVR Info. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică de la Chișinău, resursele energetice s-au scumpit cu 45% în ultimul an. De aici s-au scumpit celelalte servicii, cum ar fi produsele alimentare – care s-au scumpit cu peste 38%, iar cele industriale cu 23%.

Astfel, după Turcia, Republica Moldova înregistrează cel mai mare nivel al inflației din regiune. Ucraina are o inflație de peste 24%, kiar România – circa 15%.

Autoritățile de la Chișinău spun că acest nivel se va mai tempera spre sfârșitul anului. Ieri, furnizorul principal de gaze din Republica Moldova a cerut o nouă majorare de preț, astfel că un metru cub de gaz va costa circa un euro.

Source

Distribuie știrea