„Aveam impresia că suntem blocaţi şi că vom muri în Odesa”. Peste 5 mii de studenți din Ucraina s-au refugiat în România. Ei își pot continua studiile la noi în țară

05 Martie 2022, 22:33 (actualizat 05 Martie 2022, 23:20) |

Am citit despre război în cărţi, dar nu e ca în viaţa reală. E înspăimântător. Aici, când am auzit sirenele ambulanţelor, ne-am speriat. Ne-am gândit că poate să vină şi aici războiul.

Lindy, o tânără de 24 de ani din Zimbabwe, studia Dreptul Internaţional la Universitatea din Odesa. Era în ultimul an, iar în aprilie urma să dea examenul de diplomă. Bombele ruşilor i-au năruit însă speranţele.

Lindy Moyo, studentă la Drept în Ucraina: A fost traumatizant, nu am auzit primele explozii, dar el m-a sunat, m-am trezit si le-am auzit.

Lindy a fugit împreună cu prietenii ei din Zimbabwe, Faith și Terrence, studenți în anul al III-lea la Medicină, tot în Odesa. Au crezut că totul s-a terminat, când au văzut că li se blochează calea din cauza legii marțiale.

Terrence Marara, student la Medicină în Ucraina: Soldaţii le spuneau oamenilor să se întoarcă înapoi şi au ordonat trenurilor să stea pe loc, așa că nu am putut pleca, nu am putut face nimic atunci.

Faith Vundla, studentă la Medicină în Ucraina: Cele mai traumatizante au fost exploziile. Biletele erau anulate, aveam impresia că suntem blocaţi şi că vom muri în Odesa.

De o săptămână, tinerii studenți au ajuns acasă la o familie din București, după mobilizarea oamenilor de la Asociația ADRA și biserica adventistă.

Terrence Marara, student la Medicină în Ucraina: Ne-au luat de la gară, ne-au oferit cazare, mâncare, tot ce ne trebuia. Sunt poate oamenii cei mai amabili pe care i-am cunoscut.

Mihai Brașov, voluntar, coordonator al Asociaţiei ADRA: Atât cât este nevoie, atât îi vom ţine, doar să se rezolve ceva. I-am dus în locurile frumoase, pe la universităţi şi au fost aşa de fascinaţi: au zis, nici nu am ştiut că există un asemenea loc chiar aproape de Ucraina. Ar vrea să rămână aici.

Sute de studenţi din Nigeria, Maroc, Zimbabwe şi Bangladesh sunt acum găzduiţi în casele bucureştenilor. Cei mai mulţi sunt cu bagajele pregătite pentru a se întoarce în ţările lor.

Şi în căminele universităţilor sunt cazaţi tineri de la facultăţi din Ucraina.

Studenți sunt şi printre cei peste o mie de cetăţeni azeri refugiaţi de la Kiev, care au ajuns la Bucureşti după trei zile de călătorie cu trenul.

Când au început să dea cu bombele dimineaţa ne-am şocat. Nu ne aşteptam că în 2022 să ne confrumtăm cu astfel de situaţii neplăcute.

Împuşcături, rachete, bombe, alarmele sunând. Sentimente atât de urâte. Un colaps psihologic pentru oameni.

Refugiaţii azeri vor fi adăpostiţi la noi până când Ambasada Azerbaidjanului va organiza zborurile de repatriere.

Toţi cei care erau la facultate în Ucraina pot alege să continue studiile în România.

Terrence Marara, student la Medicină în Ucraina: Am mers la Universitatea de Medicină, e incredibil, au cele mai bune echipamente, clasele, profesorii, tot ce ne trebuie, n-am putea cere mai mult.

Universităţile au primit derogare de la ministrul Educaţiei să-i poată înscrie oricând la cursuri, până la finalul următorului an universitar. Cei care nu au actele de studiu vor fi testaţi şi vor putea aduce ulterior documentele.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Statul român, prin Guvern și Ministerul Educației, a decis ca pentru aceşti doi ani universitari să acorde finanţare de la bugetul de stat pentru refugiaţii ucraineni care au cetăţenie ucraineană.

Studenţii de alte naţionalităţi plecaţi din Ucraina vor fi admişi cu taxă.

Source

Distribuie știrea