Averea Reginei Elisabeta a II-a, estimată la circa 400 de milioane de lire sterline

Averea Reginei Elisabeta a II-a a fost estimată la o valoare netă de circa 500 de milioane de dolari (aproximativ 400 de milioane de lire), în 2022, potrivit  bareillycollege.org Acest lucru se datorează în mare parte proprietăților sale extinse și moștenirii de la tatăl ei, regele George al VI-lea. Portofoliul ei de investiții și diverse alte surse de venit contribuie, de asemenea, la averea ei.

09 Septembrie 2022, 11:15 (actualizat 09 Septembrie 2022, 11:50) Știrile TVR |

Buckingham Palace

Familia regală britanică este susținută de mult timp din fondurile contribuabililor, datând de la un acord încheiat de regele George al III-lea la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Grantul suveran este o plată anuală fixă ​​care este plătită familiei regale din fonduri publice.

În 2021 și 2022, valoarea grantului a fost stabilită la puțin peste 86 de milioane de lire sterline. Aceste fonduri sunt folosite pentru a acoperi o varietate de cheltuieli, inclusiv costurile de călătorie, securitate și angajamente oficiale. Grantul ajută, de asemenea, la finanțarea întreținerii reședințelor regale, cum ar fi Palatul Buckingham. În timp ce Grantul Suveran este de obicei folosit pentru a sprijini regina și familia ei, poate fi folosit și pentru a plăti costurile asociate cu succesiunea tronului.

Grantul suveran este doar una dintre numeroasele surse de venit pentru familia regală britanică. Alte surse includ investiții private, închirieri de proprietăți și venituri din vânzarea de mărfuri oficiale.

Familia regală britanică este adesea denumită „firma”. Această poreclă a fost popularizată de fostul prim-ministru Margaret Thatcher, care a folosit-o pentru a descrie monarhia ca pe o afacere. Și nu este greu de înțeles de ce s-ar fi putut gândi la asta așa. Familia regală are un portofoliu vast și diversificat de active, inclusiv imobiliare, artă și investiții.

Proprietăți regale notabile:

The Crown Estate: 19,5 miliarde de dolari

Palatul Buckingham: 4,9 miliarde de dolari

Ducatul de Cornwall: 1,3 miliarde de dolari

Ducatul de Lancaster: 748 de milioane de dolari

Palatul Kensington: 630 de milioane de dolari

Crown Estate of Scotland: 592 de milioane de dolari

„Poşeta privată” („privy purse”) se referă la venitul privat al reginei. Aceşti bani provin din încasări, aproximativ 650 de milioane de lire sterline, obţinute din diverse bunuri (terenuri, titluri financiare etc.) ale Ducatului de Lancaster, proprietate a regalităţii încă din Evul Mediu. Include aproximativ 315 proprietăţi imobiliare rezidenţiale şi proprietăţi comerciale de ultimă generaţie şi mii de hectare de teren agricol.

Veniturile din această moştenire colosală s-au ridicat pentru ultimul an fiscal la aproximativ 24 de milioane de lire sterline, pe care regina le distribuia parţial rudelor sale. Aceste venituri private sunt impozitate atât timp cât nu sunt folosite pentru sarcini oficiale.

Din acesti bani sunt subvenţionaţi membri ai familiei regale care nu primesc bani publici.

Regina Elizabeta a II-a avea şi o pasiune binecunoscută pentru cai şi grajdul ei personal i-a adus venituri de-a lungul anilor de peste 7 milioane de lire sterline, potrivit site-ului ecvestru myracing.com.

Celebrele Bijuterii ale Coroanei, evaluate la aproximativ 3 miliarde de lire sterline, aparţin simbolic Reginei şi sunt transmise automat următorului monarh.

Averea Reginei a fost implicată în scandalul Paradise Papers, o investigaţie asupra practicilor de evitare a impozitelor pe scară largă în rândul oamenilor puternici şi celebrităţilor, notează bursa.ro.

Aceste dezvăluiri ale Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) în 2017 au susţinut că Elizabeth II avea, prin Ducatul Lancaster, aproximativ zece milioane de lire sterline în active în fonduri în Insulele Cayman şi Bermuda, teritorii de peste mări ale Regatului Unit sau tratate ca paradisuri fiscale.

Source