Balcoane dărâmate la Arad, din motive de siguranță. Locatarii sunt nemulțumiți: ”Primăria în loc să le repare, le-a stricat” ”Ne pun trei scânduri ca la pușcărie”

Mai multe blocuri sociale din Arad au rămas fără balcoane, după ce acestea s-au prăbuşit, iar altele vor fi dărâmate. Specialiștii au stabilit că nu mai sunt sigure pentru locatari. Oamenii sunt revoltaţi pentru că nu vor mai avea acces către exterior, iar balcoanele vor fi înlocuite cu bucăți de lemn total inestetice.

11 Mai 2022, 14:18 (actualizat 11 Mai 2022, 15:04) Știrile TVR |

”De ce mi-a luat balconul? Că primăria în loc să le repare, le-a stricat.”

Zeci de balcoane de la cinci blocuri ridicate în anul 2008 sunt dărâmate rând pe rând. Construcțiile, care au la bază schelet de lemn, au costat aproape 23 milioane lei. În timp, au devenit fragile.

Locatari zic că au fost construite prost,

”Au fost foarte prost construite pentru că sunt construite pe lemn, nu pe fier. Și lemnul a putrezit”.

”Se putea consolida de jos cu 4 stâlpi, de jos până la etajul 2.”

Ramași fără balcoane, locatarii s-au trezit cu ușile din exterior blocate cu șipci din lemn.

Bătaie de joc am ajuns? Uite acolo cum arata. Un coteț de animale, de vaci, de oi, ce o fii, arată mai frumos.

Mulți arădeni care locuiesc în  acel cartier și-au amenajat balcoanele cu flori și viță de vie. Acum se uită neputincioși cum buldozerele distrug totul.

”Acum hop țop vine și arunca tot. Și plante, și tot. Uite cum le aruncă.”

”Ne pun 3 scânduri că la pușcărie. Ce să facem? Avem copii mici. Dar dacă deschid geamul ăla mare și ies afară pica jos. Cine răspunde?”

”Blocurile o trebuit să le facă frumos, nu să-și bată joc de noi.

Nu mai puțin de 80 de familii vor rămâne fără balcoane, iar autoritățile spun că experții vor mai face și alte măsurători.

Calin Bibarț primar Arad: Merg pe mâna specialiștilor. Dacă vor găsi o soluție tehnică de a avea balcoane acolo fără să fie probleme pentru structura de rezistență a clădirii, nu cred că este un mare lucru pentru administrația arădeană de a realiza aceasta.

CZiszter Kalman, inginer rezistență: Îndepărtarea acestor balcoane nu vă afecta rezistența blocurilor. E o măsură de precauțiune că s-ar putea într-o zi sau alta să se mai producă un accident similar.

Jurnalist: Credeţi că au fost anomalii şi în construcţie?

CZiszter Kalman, inginer rezistență: Viciu de proiectare nu era. Viciu era de întreţinere şi urmărire în timp.

Locatarii se tem totuși că blocul este prost construit. Apa se infiltrează prin pereți, iar lemnul se deteriorează. Autoritățile locale intenționează să ceară experților o evaluare pentru a vedea dacă blocurile au probleme de rezistență.

Source

Distribuie știrea