Banca Mondială: Risc iminent de foamete catastrofală în Fâșia Gaza

Jumătate din populația din Fâșia Gaza este expusă unui risc iminent de foamete, în condițiile în care penuria de alimente se apropie de niveluri catastrofale pentru peste un milion de persoane, a avertizat Banca Mondială, citată de The Guardian.

La aproape șase luni de la începerea războiului dintre Israel și Hamas, Banca, cu sediul la Washington, a declarat că este nevoie de măsuri urgente pentru a preveni moartea pe scară largă din cauza foametei în următoarele două luni.

Noile date ale Băncii au fost publicate în contextul în care secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut Israelului să acorde acces imediat și necondiționat la Gaza pentru ajutor pe cale terestră.

„Fac apel la autoritățile israeliene să asigure accesul complet și neîngrădit pentru rutele umanitare în întreaga Gaza”, a declarat el înainte de o întâlnire cu președintele Comisiei Europene la Bruxelles.

În actualizarea periodică a Băncii Mondiale se arată că, din populația de 2,3 milioane de locuitori din Gaza, 1,1 milioane se află în cea mai mare categorie de risc – persoane în catastrofă – ceea ce înseamnă risc de malnutriție acută sau de moarte. Alte 854.000 de persoane (38%) se află într-o situație de urgență – în care era necesară o intervenţie imediată. Restul de 12% se află în cea de-a treia categorie: persoane în criză. Nimeni din Gaza nu a fost plasat în cele două categorii – persoane stresate sau persoane aflate în situație de securitate alimentară.

„Sondajele la nivelul gospodăriilor arată tendințe alarmante. În aproape toate gospodăriile membrii familiilor sar peste mesele zilnice și o parte semnificativă a copiilor sub doi ani suferă de malnutriție acută”, se arată în raport.

Distribuie știrea