Băncile franceze le vor oferi fermierilor credite cu dobânzi preferenţiale

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a anunțat marţi că băncile le vor oferi fermierilor credite cu dobânzi preferenţiale, în cadrul eforturilor executivului de la Paris de a calma protestele din sectorul agricol, transmite Bloomberg.

Bănci precum Credit Agricole SA şi BNP Paribas SA le vor oferi fermierilor posibilitatea de a contracta împrumuturi la dobânzi cuprinse între 0% şi 2,5%, a precizat Bruno Le Maire.

De asemenea, fermierii care trec prin dificultăţi financiare vor putea să negocieze cu băncile o suspendare, timp de un an, a rambursării împrumuturilor actuale, precum şi modificarea calendarului de rambursare pentru o perioadă suplimentară de până la 3 ani.

„Asta va fi un sprijin uriaş pentru toate fermele care se confruntă cu grave dificultăţi”, a spus Bruno Le Maire, la o conferinţă de presă organizată marţi.

Fermierii din Franţa, la fel ca şi cei din mari părţi din Europa, protestează de mai multe săptămâni față de scăderea preţurilor la produsele lor, dar și față de normele de mediu din ce în ce mai stricte care le sunt impuse de Comisia Europeană, erodându-le, în opinia lor, competitivitatea pe pieţele mondiale.

La finele săptămânii trecute, fermierii nemulţumiţi l-au huiduit pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care a inaugurat Salonul agricol de la Paris.

Ministrul Finanţelor, Bruno Le Maire, a mai spus marţi că guvernul de la Paris va accelera cu două luni, până în luna mai, lansarea unui sistem de garanţii pentru împrumuturi cu o valoare de două miliarde de euro, pentru a-i ajuta pe fermieri să investească în operaţiunile lor. 

Preluare: Agerpres

Distribuie știrea