Ministerul Dezvoltării va primi cei mai mulți bani la rectificarea bugetară de luna aceasta. Primăriile au nevoie de aproape 8 miliarde de lei pentru a putea încheia proiecte începute. Sume mari vor ajunge şi la Transporturi, puţin peste 5 miliarde de lei. Sănătatea şi educaţia însă nu primesc bani în plus.
Mulți primari se plâng deja că nu mai au bani să închidă anul. Vor fonduri suplimentare pentru salarii, dar și pentru unele proiecte fiindcă materialele de construcții s-au scumpit.
Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei: O să solicităm sume de ordinul miliardelor până în 7-8 miliarde, bani pe care sperăm să-i obținem la această rectificare bugetară. Atât Consiliile Județene, pentru partea de asistență socială sau pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, cât și toate UAT-urile din România vor primi sume care vor duce la echilibrarea bugetului și închiderea anului financiar.
Ministerul Transporturilor va primi 5 miliarde de lei, iar ministerul Energiei solicită 3 miliarde. În conturile Ministerului Justiției vor fi direcționate 2,9 miliarde de lei, iar Finanțele își vor suplimenta bugetul cu 1 miliard de lei.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Îi cer domnului vicepremier Neacșu, de această dată, ca împreună cu miniștrii Finanțelor și Economiei, Marcel Boloș și Radu Oprea, să finalizeze cele două proiecte economice majore – finanțarea tranziției verzi pentru marea industrie și sprijinirea investițiilor cu impact semnificativ. Vom face simultan și rectificarea bugetară pentru a aloca fonduri importante ca să finanțăm aceste scheme esențiale, pentru a susține dezvoltarea economiei românești.
Bugetele de la Sănătate și Educație nu vor fi suplimentate la rectificarea din toamna pentru că Executivul le-a direcționat deja în această vara bani din fondul de rezervă. Nici Armata nu va mai primi sume în plus. Analiștii cred că Executivul ar putea amâna unele cheltuieli pentru 2025.
Adrian Negrescu, analist financiar: Avem nevoie de această rectificare bugetară în condițiile în care deficitul va trece, cu siguranță, de 100 de miliarde la finele anului și statul va trebui, de voie de nevoie, să ia măsuri de avarie, să împartă sărăcia bugetară cu care ne confruntăm. Vor fi tăiate, probabil, o serie de investiții, vor fi ascunse sub preș și mutate în 2025 o serie de cheltuieli, vor fi amânate altele.
Cum deficitul bugetar pe primele șapte luni ale acestui an a urcat la 4,02% din produsul intern brut, Guvernul a decis să blocheze angajările la stat până la finalul anului. Astfel că nu va fi nevoie de bani în plus pentru suplimentarea posturilor.