Banii europeni pot transforma spitalele vechi din țară în centre moderne, unde pacienții să fie îngrijiți în siguranță și cu aparatură modernă. Încă opt spitale din România au primit undă verde pentru a-și renova clădirile vechi sau pentru a ridica noi construcții cu finanțare din PNRR. Printre unitățile medicale care au semnat contractele de finanțare sunt două spitale din București și două din Constanța, dar și patru spitale militare.
De aproape 3 ani niciun pacient nu a mai fost tratat la secţia externă a Institului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală, numită Zerlendi. Clădirile vechi de mai bine de 100 de ani erau un pericol pentru pacienţi şi cadre medicale. Acolo puteau fi trataţi 140 de bolnavi cu afecţiuni respiratorii. Dar construcțiile vor fi dărâmate, iar în locul lor vor fi ridicate unele noi, în care va fi un centru de diagnostic şi tratament al tuberculozei.
”Va avea la parter o zonă de ambulatoriu TB unde pacienţii care nu sunt contagioşi vor veni să își ia tratamentul fără să necesite internare, dar va avea o parte destinată pacientului cu tuberculoză rezistentă”, a spus Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.
129 de milioane de lei va costa acest centru cu 100 de paturi, potrivit contractului de finanțare semnat azi. Banii vin prin PNRR, centrul pentru TBC fiind unul dintre cele 27 de proiecte în care vor fi investiţi bani europeni.
Tot astăzi au fost semnate şi contractele pentru un Centru de Psihiatrie Pediatrică în Capitală, o policlinică şi un corp de clădire destinat exclusiv mamei şi copilului, ambele la Constanţa.
”Înseamnă 350 de paturi, dintre care 232 de paturi cu spitalizare continuă, 79 spitalizare de zi. 9 săli de operaţie”, a spus Mihai Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
Şi spitalele militare au semnat finanţări pentru pavilioane de politraumă În Sibiu, Piteşti, Craiova şi Braşov.
”Toate aceste 8 proiecte semnate astăzi, pe lângă cele 7, completează lista de 27, vom finaliza în curând toate contractele, mă refer și la prespitalicească, mă refer și la cabinetele de familie”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
2,2 miliarde de euro va primi România prin PNRR pentru clădiri noi de spital. Construcţiile vor trebui să fie gata pănă În 2026.