Bărbații cu barbă au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de COVID-19, arată un studiu din Peru

Bărbaţii care poartă barbă au un risc mai mare de a contracta COVID-19. Părul facial poate împiedica ajustarea perfectă a măştii sanitare, au avertizat autorităţile sanitare peruane, relatează EFE.

13 Mai 2021, 18:34 (actualizat 13 Mai 2021, 18:54) |

Risc mai mare de a contracta COVID-19 pentru cei care au barbă / FOTO: Shutterstock

Sunt concluziile unui studiu despre aerosoli şi filtrarea microparticulelor suspendate în aer, realizat de Institutul Naţional de Sănătate (INS) din Peru.

Manuel Chávez Ruiz, cercetător la INS, susţine că barba se interpune între faţă şi mască şi reduce astfel eficienţa acesteia pentru a combate proliferarea virusului.

INS notează într-un comunicat că, în funcţie de lungimea şi grosimea bărbii, se creează un spaţiu între faţă şi protecţia măştii, sporind astfel posibilitatea ca virusul să pătrundă prin aceste orificii şi duc la îmbolnăvirea de COVID-19.

Chávez Ruiz a explicat că bărbaţii au între 20 şi 80 de fire de barbă pe centimetrul pătrat, iar spaţiul liber dintre acestea este de o mie de ori mai mare decât dimensiunea unei particule de aerosol ce ar putea conţine virusul SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19.

Autorităţile sanitare peruane au avertizat, în acest sens, că spaţiile dintre firele de barbă oferă „o probabilitate înaltă de a reţine micropicături şi particule virale suspendate în aer care pătrund printre spaţiile libere ale măştii”.

Experţii au explicat că părul facial are un strat hidrofob care face ca micropicăturile să alunece, sporind astfel riscul de contagiere a persoanelor cu barbă.

„Ar fi convenabil ca barba să fie tunsă şi spălată corect şi, mai ales, să nu fie atinsă în mod frecvent”, se precizează în comunicat.

Potrivit datelor oficiale, Peru a înregistrat în total 1.858.239 de cazuri şi 64.691 de decese de COVID-19. În prezent, 13.660 de persoane sunt spitalizate, dintre care 2.660 sunt internate la terapie intensivă (ATI).

Sursa: Agerpres

Source

Distribuie știrea