Bătăliile din domeniul spionajului, intensificate de războiul din Ucraina. Care este miza expulzărilor diplomatice pentru Rusia şi Occident

14 Mai 2022, 15:39 (actualizat 14 Mai 2022, 15:42) Știrile TVR |

Spionaj / FOTO: Shutterstock.com

În mod oficial, persoanele expulzate sunt descrise ca diplomați, dar se crede că majoritatea sunt ofițeri de informaţii sub acoperire. Unii au practicat spionajul tradiţional, au stabilit contacte şi au recrutat agenți, în timp ce despre alţii se crede că au pus în aplicare „măsuri active”. Acestea variază de la răspândirea propagandei până la activități ascunse şi mai agresive. Polonia a declarat că cei 45 de ruși expulzați au fost implicați în acțiuni de „subminare a stabilității” țării.

Din 2014, agențiile de informații occidentale lucrează pentru a identifica spioni ruși implicați în astfel de activități. Unii dintre ei sunt cei din Unitatea GRU 29155 a serviciilor secrete militare ruse, despre care se crede că se ocupă cu sabotaje, subversiuni și asasinate.

A fost nevoie de aproape șapte ani pentru a afla că unitatea se află în spatele unei explozii uriașe care a distrus un depozit de muniții dintr-o pădure din Cehia în octombrie 2014. Printre ofiţeri s-ar fi aflat şi unii implicaţi în acţiunile de la Salisbury din Marea Britanie din 2018.

Aceeași echipă a încercat, de asemenea, să otrăvească un traficant din Bulgaria care depozitase arme într-un depozitul ceh – o teorie era că explozia și otrăvirea ar fi fost legate de furnizarea sa de arme pentru Ucraina, unde tocmai începuse conflictul.

Membrii acelei unități au fost, de asemenea, implicați în scoaterea liderilor pro-ruși din Ucraina în 2014.

Dar marcarea unor spioni individuali este o muncă costisitoare. În timp ce spionii occidentali din Rusia au fost supuși de multă vreme supravegherii non-stop, omologii lor din capitalele occidentale nu au făcut-o.

„Cu cât prezența este mai mare, cu atât este mai dificil să știi exact ce fac”, a declarat un oficial american pentru BBC.

Dar asta se poate schimba acum. Oficialii occidentali spun că expulzările recente fac parte din eforturi mai ample de a degrada capacitatea Rusiei de a face rău. Aceste expulzări ar fi de mult așteptate.

„Rușii au râs de toleranța noastră”, spune un oficial.

„Încercăm să impunem Rusiei costuri pentru a-și reduce capacitățile ofensive și capacitatea de a proiecta amenințări împotriva vecinilor săi și Occidentului”, spune un oficial. „O serie de națiuni europene au luat măsuri pentru a reduce capacitatea serviciului de informații rus în toată Europa. Toți acești pași au rolul de a reduce amenințările la adresa noastră”.

Berlinul a expulzat 40 de ruși. Cu toate acestea, un oficial occidental credea că Germania a găzduit anterior aproape de 100 de ofițeri de informații ruși, acționând ca un „portavion” pentru operațiunile lor.

De ce Marea Britanie nu a expulzat pe nimeni?

Oficialii spun că toți au fost dați afară după operaţiunea de la Salisbury și singurii spioni rămaşi sunt ofițerii „declarați” care se ocupă de contactele formale. Este posibil să fie urmăriți de MI5 pentru orice altă activitate.

În SUA, expulzările se bazează pe investigarea fiecărui individ. „Totul se bazează pe informații colectate de FBI”, explică un oficial american. Țările occidentale au cooperat pentru a se asigura că persoanele expulzate nu pot solicita vize într-o altă țară.

Oficialii serviciilor de informații speră că expulzările pe scară largă vor face spionajul mai dificil pentru ruși.

Rusia a ripostat expulzând la rândul ei diplomați occidentali. În practică, mai degrabă diplomați „adevărați” decât spioni. Una dintre plângerile serviciilor de securitate occidentale este dezechilibrul dintre spionii ruşi aflaţi în Occident şi omologii lor din Rusia.

Rusia a expulzat 40 de germani, dar asta reprezintă aproximativ o treime din întreaga prezență diplomatică în capitala sa.

Invazia Ucrainei poate oferi alte oportunități.

La Washington DC, FBI a direcționat mesaje online către persoanele aflate în imediata apropiere a Ambasadei Rusiei, potrivit unui raport Washington Post.

Din 2014, Ucraina a fost, de asemenea, epicentrul unei lupte ascunse şi brutale, fiecare parte încercând să recruteze și să activeze spioni.

Agențiile de informații occidentale și forțele speciale antrenează de ani buni omologi ucraineni, în paralel cu asistența militară oferită în mod deschis. Au ajutat la prinderea spionilor ruși și au participat la diferite acțiuni.

Bătăliile din domeniul spionajului ar putea escalada, mai ales că activitatea sub acoperire prezintă o opțiune pentru Moscova în sistemele de aprovizionare militară pentru Ucraina. O lovitură cu rachete asupra convoaielor sau a instalațiilor din Polonia ar fi foarte riscantă, deoarece ar putea declanșa principiul de autoapărare al articolului 5 al NATO, care ar duce la un conflict total.

Dar oficialii occidentali ai serviciilor secrete spun că sunt îngrijoraţi că genul de operațiune de sabotaj din Cehia din 2014 ar putea avea loc în Polonia, având în vedere rolul său cheie ca punct de trecere pentru proviziile care ajung în Ucraina.

Acest tip de operațiuni clandestine sunt adesea efectuate de ruși care călătoresc în și din alte țări, mai degrabă decât de diplomați. Dar ambasadele furnizează infrastructura care le permite să-şi desfășoare activitățile, explică un oficial de informații occidental.

Se speră ca expulzările pe scară largă să îngreuneze aceste operaţiun clandestine, dar şi spionajul tradițional.

Sursa: BBC

Source

Distribuie știrea