Benzina s-a ieftinit, dar va expira subvenția de 50 de bani pe litru. Surse: Un scenariu luat în calcul de autorităţi – acordarea subvenției doar la sortimentele standard, nu şi la cele premium

Benzina s-a tot ieftinit în ultimele zile și a ajuns să coste chiar mai puțin de 7 lei pe litru. La motorină, prețul e încă peste 8 lei, în ciuda ieftinirii barilului de petrol pe piețele internaționale. Bucuria șoferilor e umbrită însă de apropierea termenului în care expiră subvenția de 50 de bani pe litru, acordată în ultimele 3 luni. Autoritățile încă nu s-au decis dacă peste două săptămâni revenim la prețurile reale, adică fără ajutorul de până acum.

17 Septembrie 2022, 23:23 Știrile TVR |

În Bucureşti, cel mai mic preţ al unui litru de benzină standard era sâmbătă dimineaţă 6 lei şi 83 de bani, iar cel mai mare 7 lei şi 13 bani. Benzina premium se vindea ceva mai scump, cu prețuri de până la 7 lei şi 78 de bani.

În iunie, litrul de benzină era mult mai scump și ajunsese să coste chiar 9 lei.

În schimb, preţul motorinei standard pleacă de la 8 lei şi 9 bani şi ajunge până la 8 lei şi 35 de bani, ba chiar 8 lei 84 pentru litrul de motorină superioară.

Chiar şi reduse, preţurile rămân o surpriză pentru românii care locuiesc în altă ţări.

În Luxemburg – mult mai ieftin ca la noi. Acum a crescut un pic, dar a fost 90 de cenţi, în schimb tot timpul în România a fost mai scumpă decât în Luxemburg„.

Reducerea actuală a tarifelor este în strânsă legătură cu evoluția barilului de petrol tranzacționat pe piețele internaționale.

Adrian Codîrlașu, vicepreşedinte CFA România: „Preţul petrolului a scăzut, a scăzut chiar semnificativ. Dacă acum vreo două luni se tranzacţiona în jur de 120 de dolari barilul, acum se tranzacţionează peste 80 de dolari barilul. (…) Acest lucru a condus şi la scăderea preţului carburanţilor. E adevărat, nu cu acelaşi procent cu scăderea preţului petrolului. De ce? Pentru că în preţul carburanţilor este şi componenta de taxe”.

La sfârşitul lunii septembrie va expira măsura prin care preţurile carburanţilor sunt reduse cu 50 de bani pe litru. Autorităţile nu ştiu încă dacă ordonanţa care reglementează acest lucru va fi prelungită. Aceasta a intrat în vigoare la 1 iulie și a avut o valabilitate de 3 luni.

Un scenariu luat în calcul de autorităţi, potrivit unor surse, ar fi acordarea acestei subvenții de 50 de bani doar la sortimentele standard, nu şi la cele premium.

VEZI și Premierul Ciucă anunţă că, în şedinţa coaliţiei, se va lua o decizie privind prelungirea plafonării preţului carburanţilor

Compensarea preţului carburanţilor în iulie, august şi septembrie a costat statul 900 de milioane de lei.

Source

Distribuie știrea